Canada

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Kanada»)
Hopp til navigering Hopp til søk
«Kanada» har flere betydninger.
Canadas ambassade i Norge har tilhold i Wergelandsveien 7 i Oslo.
Foto: Chris Nyborg

Canada (også Kanada) er et land i Nord-Amerika. Det er nest etter Russland det største landet i verden etter areal, og strekker seg fra Atlanterhavet i øst til Stillehavet i vest. Landet er en del av Det britiske samveldet, og den britiske monarken er statsoverhode. Hovedstaden er Ottawa.

Urbefolkninga i landet, inuiter og indianere, er i dag i minoritet; flertallet av de 38 millioner innbyggerne (2020) har europeisk bakgrunn. Landet har to offisielle språk, engelsk og fransk, en arv fra tida da de to kolonimaktene Storbritannia og Frankrike kjempa om området.

Utdypende artikkel: Utvandringen til Amerika

På 1800-tallet og i de første tiårene av 1900-tallet var det betydelig utvandring fra Norge til Canada. Når det står i kildene at noen utvandra til «Amerika» er det ikke alltid klart om det var Canada eller USA som var målet, men ettersom man ofte setter likhetstegn mellom «Amerika» og «USA» var omfanget av utvandring til Canada større enn mange tror. Det var særlig attraktivt for tømmerhoggere og pelsjegere å utvandre til Canada, mens jordbrukere gjerne foretrakk det mildere klimaet lenger sør. Til tross for klimaet har Canada en betydelig jordbruksproduksjon i store deler av landet; selv om de arktiske områdene er store, er landet så enormt at man også finner prærielandskap som er godt egna for dyrking av blant annet korn, mais og poteter.

Under andre verdenskrig hadde det norske Luftforsvaret sin viktigste base i Little Norway i Canada.

Kilder

  • Canada i Store norske leksikon.