Kiwi (butikkjede)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Kiwi (kjede)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra avisa Fremtiden 14. mars 1979: bekjentgjørelse om at A/S Kiwi Minipris skulle overta Hans Mogen Kolonial i Stasjonsgata i Hokksund. Dette ble den aller første Kiwi-butikken.

Kiwi er en dagligvarekjede som inngår i NorgesGruppen. Den ble etablert i 1979 ved overtakelse av kolonialforretningen Hans Mogen Kolonial i Statsjonsgata i Hokksund. Kiwi er pr. 2023 landets nest største kjede etter omsetning og den største etter antall butikker. Det er pr. 2023 omkring 690 butikker fordelt over hele landet.

Navnet kommer fra forbokstavene i slektsnavnene til gründerne Tor og Henning Kirkeng og Svein Wike; Ki+Wi. Kjeden profilerer seg med en grønnfarge som er en tydelig referanse til frukten kiwi.

Kjeden begynte raskt å markere seg med kampanjer som opprinnelig skulle være kortvarige, men som i flere tilfeller har blitt svært langvarige eller permanente. Blant de lengstvarende er bleieavtale (rabatt etter et visst antall kjøp), kvalitetsgaranti på frukt og grønt og «momskutt» på frukt og grønt. Andre kampanjer som gikk over lang tid er holdbarhetsgaranti (gratis vare eller utbetaling av prisen dersom en vare hadde gått ut på dato), «Go'Helg» (utvalgt, billig kjøtt- eller fiskevare fredag og lørdag). Disse to sistnevnte ble så erstatta av halv pris på varer som nærmer seg utløpsdato. Holdbarhetsgarantien fikk stor oppmerksomhet da den ble innført i 2001, og flere steder var det nærmest valfart til Kiwi-butikker for å lete etter varer som var gått ut på dato. Bob Mellemstrand ble kjent som «Kiwi-Bob» etter å ha gjort det til et levebrød å jakte på utgåtte varer – i 2007 fikk han inn 240 000 skattefrie kroner på dette.[1]

Som del av NorgesGruppen er Kiwi med på Trumf-samarbeidet, der det gis prosenter tilbake på varene man kjøper. Det er også en utprega lavpriskjede, som selger både standardmerkene og lavprismerker som Eldorado, Fiskemannen og First Price.

I 2008 ble det åpna ca. 50 Kiwi-butikker i Danmark, og løpet av fem år ble tallet omtrent fordobla. Norgesgruppen betalte i 2013 538,8 millioner kroner for 49 prosent av selskapet Dagrofa, den tredje største dagligvareaktøren i Danmark, og det var gjennom dette selskapet den danske virksomheten ble drevet. Dagrofa klarte imidlertid ikke å få til lønnsom drift, noe som førte til at selskapet i 2017 meldte at alle Kiwi-butikkene i Danmark skulle legges ned.

Referanser

  1. Knallår for «Kiwi-Bob» i VG. Publ. 2007-12-24, lest 2017-08-02.

Litteratur