Høyde over havet
Høyde over havet, normalt oppgitt som meter over havet (moh.), er en angivelse av et steds høyde over havets midlere vannstand over tid.
For å få et fast utgangspunkt måles vannstanden over mange år, og man setter Normal null. Den første Normal null i Norge ble markert med ei steinstøtte i hagen til Norges Geografiske Oppmåling i Oslo på 1800-tallet. I 1954 kom Normal null 1954, som er 21,2 centimeter lavere enn den opprinnelige. Årsaken til forskjellen er at den første normalen var basert på vannstanden i Oslofjorden. I en fjord blir vannstanden ofte noe høyere enn i mer åpne farvann, og i 1954 brukte man ei ny steinstøtte på Tregde nær Mandal i stedet. Denne målinga ble så erstatta av Normal null 2000, som dels er basert på bedre målemetoder og dels er samkjørt med et felleseuropeisk, teoretisk nullnivå.
Der man på høyde over havet på kart over tid ser man at det kan være betydelige forskjeller. I 1879 ble Galdhøpiggen målt til 2560 moh., mens den i 1930-åra ble målt til 2469 moh., altså en nedgang på 91 meter. Normal null slår bare ut med noen centimenter, og har ikke endra målinga fra 1930-åra; det store utslaget kommer av at man har bedre målemetoder.
Litteratur og kilder
- Høgde over havet (hoh.), Kartverket.
- Meter over havet på Wikipedia på bokmål og riksmål.