Nauma skofabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Firmalogo til Nauma skofabrikk.
Foto: Karl-Heinz Cegla

Nauma skofabrikk var en skofabrikk i Overhalla kommune. Den ble oppført i 1946 og registrert i 1948 som Nauma skofabrikk av Johan Olaf Bruun-Olsen. På det meste hadde fabrikken 42 ansatte. Den produserte arbeidssko, lærsko, militærsko, sandaler, sportssko og mokasiner samt Naumalabben.

Johann Olaf startet 1923 med et lite skoverksted i Reinbakkan i Overhalla. Huset brant ned i 1937 og familien kjøpte to hus på Vangheim i Overhalla. De to husene, boligen og skofabrikken, ble bombet av tyskerne i april 1940. Familien kjøpte nå Bruunstad i Overhalla hvor de bodde og hadde verksted.

Rett etter krigen kjøpte Johan Olaf Bruun-Olsen en tysk Baracke (Brakke) og brukte materialet under oppføring av skofabrikken i 1946. I 1948 registrerte Johan Olaf Nauma skofabrikk hos Namdal sorenskriverembete. Her oppgis det at bopel og forretningskontor er samme sted.

Fabrikken gikk konkurs i 1963, men ble startet opp igjen av sønnen William Johannes (Willi) Bruun-Olsen i 1965. I 1969 ble den omdannet til Nauma skofabrikk A/S. Bedriften gikk konkurs i 1971/72.

Litteratur og kilder