Nordsjøen
Nordsjøen er et randhav mellom Norge, De britiske øyer og det europeiske kontinentet. Det står i forbindelse med Atlanterhavet ved De britiske øyer i sør, med Norskehavet ved 61. breddegrad i nord og med Skagerrak ved linja Lindesnes-Hanstholm mot øst. Mot vest settes grensa til Atlanterhavet ved 0° 53ʹ vest. Dette utgjør et areal på 575 000 km². Midlere dyp er 94 meter, mens det dypeste området er på omkring 400 meter i Norskerenna.
I den sentrale delen er det flere banker med svært godt fiske, som Doggerbank på 13-16 meters dyp og i nord Vikingbanken vest for Bergen/øst for Shetland.
Det drives et utstrakt fiske i Nordsjøen, særlig på torsk, hyse, sild, makrell, flyndre. Det er av verdens mest trafikkerte hav, med viktige havner langs kysten. Nordsjøen er oppdelt i økonomiske soner etter midtlinjeprinsippet. Denne oppdeling har betydning både for utnyttelse av oljeressursene og for fiskeriene.
Tidligere ble havet ofte delt inn i mindre deler som ble benevnt forskjellig, for eksempel Englands hav, Jyllands hav, Nordsjø og Vesterhav. Navnet Nordsjøen ble spredt gjennom den tyske betegnelsen Nordsee, som dekker hele området.