Nordsjøen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Eldre nederlandsk kart over Nordsjøen.

Nordsjøen er et randhav mellom Norge, De britiske øyer og det europeiske kontinentet. Det står i forbindelse med Atlanterhavet ved De britiske øyer i sør, med Norskehavet ved 61. breddegrad i nord og med Skagerrak ved linja Lindesnes-Hanstholm mot øst. Mot vest settes grensa til Atlanterhavet ved 0° 53ʹ vest. Dette utgjør et areal på 575 000 km². Midlere dyp er 94 meter, mens det dypeste området er på omkring 400 meter i Norskerenna.

I den sentrale delen er det flere banker med svært godt fiske, som Doggerbank på 13-16 meters dyp og i nord Vikingbanken vest for Bergen/øst for Shetland.

Det drives et utstrakt fiske i Nordsjøen, særlig på torsk, hyse, sild, makrell, flyndre. Det er av verdens mest trafikkerte hav, med viktige havner langs kysten. Nordsjøen er oppdelt i økonomiske soner etter midtlinjeprinsippet. Denne oppdeling har betydning både for utnyttelse av oljeressursene og for fiskeriene.

Tidligere ble havet ofte delt inn i mindre deler som ble benevnt forskjellig, for eksempel Englands hav, Jyllands hav, Nordsjø og Vesterhav. Navnet Nordsjøen ble spredt gjennom den tyske betegnelsen Nordsee, som dekker hele området.

Se også

Kilder