O. T. Dale Landhandel

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra O.T. Dale Landhandel)
Hopp til navigering Hopp til søk
O. T. Dale Landhandel i Austbygde i Tinn.

O. T. Dale Landhandel ble opprettet som et aksjeselskap i 1915 av Olav Torgeirsson Dale. Det hadde allerede vært en landhandelsvirksomhet i samme bygg siden 1913 med navnet Østbygdens forbruksforretning.

I følge Tor Dale Svendsen, etterkommer av O. T. Dale, var Olav 18 år da han startet landhandelen. Han fikk hjelp fra onkelen sin på Lurås som hadde handelsbrev og var myndig.

O. T. Dale drev butikken fram til 1958 da nye drivere overtok. Virksomheten må ha vært lønnsom fordi et stadig større utvalg av produkter ble solgt i landhandelen. I 1923 ble det bygget et uthus til lagring av dyrefôr. I tillegg ble det solgt slakt og skinn i butikken. Butikken fungerte også som telefonsentral i perioden 1946-1959.

Etter hvert måtte en utvide og et nytt lokale til butikken ble bygget ved Haukås-Lurås skole i 1957. I de nye lokalene ble det etterhvert drevet fabrikkutsalg med blant annet tøy, garn og tråd i noen år. På 1950- og 1960-tallet skiftet drifta hender opptil flere ganger fram til 1967 da Kristine Dale Traen overtok drifta som kommisjonær for Austbygde Samvirkelag.

Arkiv

Annonse for Dales Landhandel.
Foto: Bangen, O., Vegviser for Rjukan og Tinn, Kragerø, 1947.

Arkivet etter O. T. Dale Landhandel er ordnet ved Norsk Industriarbeidermuseum. Lenke til digital utgave på arkivportalen.

Kilder og utdypende lesning

  • Bangen, O., Vegviser for Rjukan og Tinn, Kragerø, 1947. Lenke til digital utgave på bokhylla.no.
  • Luraas, Thomas, Tor Svensen og Bjørg Garden, "Landhandeltida i Austbygde og Tessungdalen", i Lure Historielags Årsskrift, 2010, nr. 4.
  • Norsk Kundgjørelsestidende 18. desember 1915. Lenke til digital utgave på bokhylla.no.
  • Oppføring på arkivportalen.