Post i butikk

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Post i Butikk»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Post i butikk er en ordning som ble innført av Posten i 2001 for å sikre tilgang til posttjenester rundt om i landet, og spesielt på steder der tidligere postkontor ble nedlagt eller der det hadde oppstått nye befolkningssentra. Som oftest består tjenesten av at det er satt opp en egen skranke i en dagligvarebutikk, men på kjøpesentre og i større butikker kan man også finne post i butikk i et eget lokale i tilknytning til butikken.

Historisk sett er ikke post i butikk nye nytt, ettersom man i mer enn hundre år hadde hatt liknende tjenester i form av brevhus. Det er også en ordning man finner i andre land i Europa.

Etter ti år med ordningen var det i 2011 hele 1250 steder som hadde post i butikk. Samtidig hadde antall postkontorer gått ned til 179, og i 2012 ble det vedtatt en reform som, dersom den bli sluttført, fører til at det bare er omkring 30 postkontorer igjen i landet. Personalet i post i butikk får tilleggsopplæring i posttjenester, men er ikke ansatt av Posten.

Kontrakter om post i butikk gis til butikker på åremål. Mens det lenge var attraktivt å legge inn anbud, har det flere steder blitt vanskelig å finne butikker som ønsker å drive med posttjenester. Hovedårsaken til dette er at det er svært plasskrevende, og at antallet ekstra kunder som kommer på grunn av posttjenestene ikke veier opp for ulempene.[1]

Referanser

  1. Jf. Harnes, Nils: «Ingen vil drive Post i butikk her» i Budstikka 2016-03-05, lest 2016-07-13.

Litteratur