Rema 1000

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Rema»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Rema 1000 på Halsøya i Mosjøen.
Foto: Zahl (2011).

Rema 1000 er en dagligvarekjede som eies av Reitangruppen. Den første butikken i kjeden ble grunnlagt av Odd Reitan og hans far Ole ReitanBromstad i Trondheim i 1979. Målt i omsetning har Rema 1000 lenge vært landets største dagligvarekjede. Butikkene drives etter franchise-avtaler, og per 2017 er det drøyt 440 butikker i Norge og rundt 700 når man tar med butikkene i Danmark og Sverige. Hovedkontoret ligger på Ensjø i Oslo.

Navnet Rema kommer fra de to første bokstavene i 'Reitan' og 'mat', mens 1000 viser til det opprinnelige vareutvalget. Konseptet er basert på den tyske kjeden ALDI, der det legges vekt på å holde kostnader nede ved å gjøre ting enkelt - for eksempel å sette esker med varer rett inn i hyllene framfor å bruke arbeidstid på å pakke ut alt. Rema 1000 regnes som en av Norges sterkeste merkevarer. I 2016/2017 opplevde kjeden et betydelig omdømmetap etter to endringer: Innføring av fordelsprogrammet Æ og bestevennprinsippet som medførte at bare varer fra utvalgte produsenter skulle tas inn. Kjedene lyktes ikke med Æ på samme måte som NorgesGruppen lyktes med fordelsprogrammet Trumf eller Coop NKL med sitt medlemsprogram, mens bestevennprinsippet førte til store protester mot at lokale varer så ut til å skulle forsvinne fra hyllene. Mye av dette ble reversert i løpet av 2017, og det ser ut til at Rema 1000 klarte å beholde en sterk posisjon i dagligvaremarkedet.

Kjeden har i likhet med konkurrentene flere egne merkevarer: Rema 1000 og Rema 1000 Prima (tørrvarer m.m.), SoftStyle (hygieneprodukter), Solvinge (fjærkre) og Godehav (sjømat). Kjeden har også eierandeler i kaffeprodusenten Kjeldsberg og mineralvann- og ølprodusenten Grans Bryggeri, og selger varer fra disse.

I 2008 tok Rema 1000 over alle butikkene til den tyske kjeden Lidl i Norge, etter at det hadde vist seg at konseptet ikke lyktes her i landet.

Litteratur