Rullegardinfabrikken NOR

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Rullegardinfabrikken NOR holdt i mange år til i Øvre Slottsgate 4
Foto: Chris Nyborg

Rullegardinfabrikken NOR ble etablert i 1889 i Kristiania. Firmaet ble aksjeselskap og skiftet navn i 1892 til A/S Persienne - & Rullegardinfabrikken NOR. Fabrikken holdt i mange år til i Øvre Slottsgate 4. Overrettssakfører Rudolf Falck var disponent helt fra starten til 1933, da han på grunn av sykdom trakk seg tilbake. Han ble etterfulgt av sønnen cand. oecon. Jens K. Falck.

Jens K. Falck var født i Oslo 1898, tok realartium 1916, gjennomgikk 1-årig studentkurs ved Otto Treiders Handelsskole 1916—17 og blev statsøkonomisk kandidat 1919. Han var senere også sekretær i Fransk-Norsk Handelskammer og redaksjonssekretær og forretningsfører i Industriforbundets tidsskrift «Norges Industri» og Utenriksdepartementets «Norway».

Bedriften begynte beskjedent med et par arbeidere og virksomheten omfattet til å begynne med vesentlig fremstilling av persienner og rullegardiner med snoroptrekk. Det ble også produsert en patentert kombinert gardintrapp og feltseng. Dette produktet var ingen særlig suksess. Etter hvert som selvløftende rullegardiner ble vanlig i Norge på 1890-tallet, ble persiennene mindre brukt. Som ny artikkel ble det i stedet laget markiser, som fremdeles ved siden av rullegardiner lenge var bedriftens hovedartikkel. Fabrikken produserte fortsatt persinner og leverte til Oslo-regionen og ellers i landet. Andre produkter var motivgardiner for villaer, leiligheter og forretninger. Et av firmaets spesialiteter var lystette rullegardiner montert i sleidekasser. Disse ble levert til blant andre Sinsen og Smestad skole.

Kilde

  • Larssen, Aksel, red.: Oslo erhvervsliv gjennem hundre år : 1838-1938. Oslo : Det merkantile forlag, 1938.