Samtale:Slaget på Re 1177

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Jeg har lagt ut et par bilder på den andre artikkelen, om det første Slaget på Re, blant annet dette: http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Fil:Minnebauta_Ramnes_1927_Slagene_p%C3%A5_Re.jpg Og et bilde av slagstedet. Kanskje du vil bruke et av disse i denne artikkelen om slaget i 1177 også? Eller burde de to slag-artiklene vært slått sammen, forresten? Er ikke sikkert folk er så bevisste på at det er to slag med hvert sitt årstall. Kunne hett "Slagene på Re", slik også bautaen fra 1927 kaller dem. Og med hver sin underoverskift. --Stigrp 14. feb 2013 kl. 22:16 (CET)

Jeg synes det vil være uheldig å slå dem sammen. For det første er det en betydelig utvikling mellom dem, slik at de skjer i helt forskjellige sammenhenger selv om noen av de samme personene er involvert. For det andre var konsekvensene av slagene av forskjellig art. I det første mista tronkreveren en viktig høvding, men han ble ikke selv tatt av dage før noe senere, og slaget var dermed ikke umiddelbart avgjørende. I det andre ble krigen mot Øystein Møyla definitivt avslutta med bondens kontante reaksjon. Det markerer også en overgang i Magnus' liv; Snorre avslutter Heimskringla med det, og hans avslutning er skrevet slik at jeg heller mot at det var et bevisst valg framfor å fortsette beretningen noen år til. For det tredje er det høyst usikkert om de sto på samme sted, og om noen av dem sto på Ramnes. Jeg nevner gården i artikkelen fordi den tradisjonelt er knytta til slagene, og fordi det ser ut til å være en noe større mulighet for at det i 1177 faktisk sto der. For slaget i 1163 sitt vedkommende virker Søndre Linnested langt mer sannsynlig. I 1177 er det ikke eksplisitt sagt noe sted, men tradisjonelt knytter man Ramnes opp til navnet Re.
Det jeg tror vi med hell kan gjøre er å skrive en artikkel om minnesmerket over slaget, som kort oppsummerer begge og forteller historien om monumentet, som er et kulturminne i seg selv uavhengig av om det står på riktig plass. Da får vi en fellesartikkel hvor ting kan oppklares, uten at vi mister den pedagogiske effekten og mulighetene for presisjon som ligger i å holde slagene adskilt.
Bildet legger jeg uansett inn, jeg hadde tenkt til å bruke det, men glemte det da jeg fant sagategningen. Chris Nyborg 14. feb 2013 kl. 22:45 (CET)
Høres fornuftig ut. Det viktigste er jo å skape en form for forbindelse mellom artiklene. Hilsen --Stigrp 14. feb 2013 kl. 22:49 (CET)
Jeg kan også nevne at bautaen står like ved kirken i Ramnes, og ligger nær det store jordet man i dag har lansert som slagsted, jf. bildet av jordet ved Søndre Linnestad i den andre artikkelen. Det er altså ikke langt mellom disse stedene. --Stigrp 14. feb 2013 kl. 22:55 (CET)
Jeg ser av kart at det ikke er lange biten mellom, det er riktig, og jeg tror jeg formulerte meg rundt nok i artikkelen Minnebautaen på Ramnes til at jeg ikke tråkker på altfor mange tær. For en tid tilbake hadde jeg en samtale med en fra området om slagstedet, og det kunne like godt vært som avstanden til månen, så her er det en del følelser ute og går. Dessverre gikk samtalen etter det over til å dreie seg om kommunenavnet, og da trodde jeg min siste time hadde kommet. Chris Nyborg 14. feb 2013 kl. 23:13 (CET)
He, he, ja, det er sikkert langt for en lokal, vet ikke helt hvor den gamle kommunegrensa gikk der nede :-) Men for oss andre er det ikke langt... Nå snakker de om å slå sammen enda flere kommuner der nede i Vestfold også....--Stigrp 14. feb 2013 kl. 23:22 (CET)