Smedsvingen

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Smedsvingen (Asker)»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Smedsvingen er en vei i Asker, fra Torstadbakken til Hvalstadjordet.

Til 1975 var noe av veien identisk med Drammensveien, åpnet etter omlegging i 1892. Oppkalt etter veisvingen ved bygdesmia, som smed og hovslager Sigurd Jensen bygde i 1905. Nedre del er preget av næringsvirksomhet, bl.a. er et større bygg og en bensinstasjon oppført der isdammen Ravnsborgdammen lå. For øvrig boligstrøk med noen kjedede boliger; villaer og flermannsboliger.

  • 6. Forretningsbygg fra rundt 1930. Her hadde P. Dalen kolonial-, slakter- og isenkramforretning.
  • 20. Villa Solhøy, hvor billedhugger Lars Utne (1862–1922) bodde.
  • 24. Smia til Sigurd Jensen ble anlagt på en snipp av Hvalstad gård. Det sies at daværende eier av gården, Lars Hvalstad, anmodet Jensen om å flytte smia fra Nesbru – hvor han startet – til den valgte plassen. Hans sønner, Einar og Georg, fortsatte virksomheten til ca. 1965. De bodde i nr. 24, hvor Sigurd først holdt til med familie. I dag er det kun et mindre skur igjen av smia. Våningshus i tømmer.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Smedsvingen er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.8589684° N 10.4754373° Ø