Soria Moria (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Soria Moria 2008.
Foto: Commonsbrukeren Jpfagerback

Soria Moria er et kulturhus på Torshov i Oslo kommune. Soria Moria var selve julegaven til Torshovs befolkning da det ble åpnet 2. juledag 1928. På 1920-tallet var det mye fattigdom blant vanlige arbeidsfolk. Kulturgoder som teater, kino og bøker var for de rike på byens vestkant, ikke for arbeiderne på Torshov.

Det var fabrikkeieren Wilhelm Arnt Blystad som tok initiativ til og finansierte bygget. Blystad eide en fabrikk i bydelen med nesten 250 ansatte, som produserte hansker, skinnjakker og tekstiler. Men selv om det var en fabrikkeier som sto bak initiativet, ble det hilst velkommen av den revolusjonære dikteren Rudolf Nilsen. Han skrev prologen til åpningen. Selve utformingen av bygget var det arkitekten Thorvald Astrup som sto for. Bygget er holdt i en såkalt nyklassisistisk stil. Det betyr at man henter inspirasjon fra stilen i det klassiske Athen og Rom. Stilen skulle fortelle noe om hva man kunne forvente å finne inne i bygningen. Den skulle markere at her hadde man å gjøre med et tempel for kultur, kunnskap, historie og skjønnhet.

For barna og de unge i bydelen var det i lange tider femforestillingen på kinoen som var ukas høydepunkt. Køen gikk nedover gata med seks og seks i bredden. Billetten kostet 50 øre per hode. Alle de tusen plassene i kinosalen var utsolgt. Men det var ikke bare i kinosalen det kunne være køer. Biblioteket ble raskt et populært tilbud. Bare i juleferien i 1933 ble det lånt ut nesten 7000 bøker til barna i bydelen. I perioder kunne det være kødannelser slik at barna måtte slippes inn i puljer. Og man satte inn tiltak som også dagens bibliotekarer sikkert kan lære av. Klubben Unge Deichman skulle være et tilbud til gutter mellom 14 og 17 år - den perioden hvor gutter erfaringsmessig faller fra som lesere. Skøytemesterskap på Trollvann, besøk i Arbeiderbladets redaksjon og øvelse i å holde taler var bare noen av tingene Unge Deichman gjorde.

Soria Moria kulturslott ble utover 1990-tallet virkeliggjøringen av drømmen om et flerkulturelt mangfold, et sted der ulike kulturytringer som musikk, kino og teater og ulike kulturtradisjoner fra det gamle Torshov, fra Sør-Europa, fra Amerika, fra Asia og Afrika levde sammen og beriket hverandre. Med restauranten, kinoen, teateret, Cinema Bollywood og andre arrangementer fortsatte Soria Moria å være en institusjon både for strøket og for byen.


Erdetherny.jpg Soria Moria (Oslo) er basert på en artikkel fra prosjektet Er det her jeg hører til? publisert på nettstedet Erdether.no og lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.