Stamphusdaler (Klæbu)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

I Klæbu kommune kjenner en til to steder der det har vært produsert vadmel. Begge steder kalles plassene for Stamphusdalen. Mellom Svebakken og Brøttem ligger den ene plassen. Der stod det et bolighus, og et stamphus. Den andre lokaliteten er ved bekken som kommer fra Skjølbakken og renner ned på veien til Nideng gårdene. I denne bekken stod det også et stamphus. Sporene etter stamphusene er i 2013 vanskelig å se.

Disse husene hadde stamper der det vevde ulltøyet ble lagt. Under stampene fyrte man opp, og på denne måten varmet en opp vannet. Resultatet ble at det vevde ulltøyet krympet og det ferdige stoffet ble kalt for vadmel. Det var ofte egne folk som behersket dette yrket som utøvde dette arbeidet. Stamphusene ble plassert ved bekker, da det behøvdes mye vann til å få laget vadmel av hjemmevevd ulltøy.

Vadmel ble så brukt i klær som jakker og bukser. Det var slitesterkt og varmt. I Norge har det trolig vært produsert vadmel i lange tider.

Ingen skiftlige kilder bekrefter Stamphusene sine lokaliteter i Klæbu, men for noen år siden var det en vandring mellom Skjøla og bekken ved Nideng. Det deltok en representant fra Sverresborg Folkemuseum på turen, og han fortalte om stamphuset i Nideng.