Storm & Monsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Storm og Monsen, sistnevnte i kjerre.

«Storm & Monsen» er ei revyvise. Melodien er egentlig amerikansk og ble skrevet av Egbert van Alstyne. Teksten ble skrevet av Thorleif Klausen. Den ble sunget i revyen Sort på hvidt i Kristiania.

Innspilling

  • August Schønemann og Josef Sjøgren med orgel. Innspilt i Kristiania i november 1915. Utgitt på den akustiske 78-platen Gramophone 284309.

Virkelighetens Storm & Monsen

Ludvig Monsen (1874-1949) og Haakon Storm (1879-1966) var evangelister, som kjente hverandre fra barndommen. De drev fra 1909 omfattende sosialt arbeid i Stavanger for å hjelpe alkoholikere og andre som hadde falt ut av det veletablerte samfunn. 6. februar 1910 innredet de «Herberget for menn», et kursted for å hjelpe alkoholiserte menn tilbake til arbeidslivet. Guttehjemmet «Betlehem» ble åpnet i november 1912 på Svartskog i Oppegård. Arbeidet vokste og de trengte et større sted. De fikk da kjøpt en øy, Marøen, som de kalte «Berøa», og som ble åpnet 23. juni 1913. De hadde også et hjem for kvinner. Stavanger Nattmisjon var navnet de drev dette arbeidet under. De startet også et blad, Nattmisjonæren, som i 1909 hadde 6000 abonnenter.

Monsen var lam og blind. Han lå i en bårevogn (en håndkjerre med to store hjul), mens Storm talte. Sammen sang de også salmer. Monsen fikk angivelig tilbake synet og førligheten i kroppen på mirakuløst vis på et offentlig møte 17. januar 1915.

Litteratur

  • Faye-Sandø, Sigrid: I Herrens tjeneste. Evangelistene Storm-Monsens liv og virke, Den klare morgenstjernes forlag, Oslo, 1974
  • Hauge, Alfred: Vistemannen og andre med han, Dreyer Bok, Stavanger, 1979
  • Haugen, Egil: «De som bygde Drottningborg». I: 1946-1996. Dette er vårt Drottningborg, Grimstad: Redaksjonsnemnda på Drottningborg, 1996
  • Et bevæget møte i Natmissjonen. Er Ludvig Monsen helbredet fra sin vanførhet?. I: Stavanger Aftenblad; 1915, 18. januar
  • Olsen, Børre: "Tuberkulosehjemmet "Rafa" på Hesnes - del 1: Veien til Fjære". I Fjærefolk 2014Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Ludvig Monsen» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.