Studium Actoris

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Studium Actoris har lokaler i Tøihuset i Gamlebyen i Fredrikstad.
Foto: Trond Svandal (2009).

Studium Actoris er en norsk teatergruppe som ble grunnlagt i 1989 i Bodø med navnet Polar Plexus. Ensemblet har i årenes løp skilt seg ut takket være innhold, bredde og mangfold i sin virksomhet som omfatter eksperimentell scenekunst, utforskning i skuespillerfaget, komiske familieforestillinger, internasjonale gjestespill, seminarer og verksteder for utvikling av skuespillerfaget, små og storstilte lokale arrangementer for folk flest.

Grunnleggere

Studium Actoris ble grunnlagt av den italienske skuespilleren Paolo Martini, den sveitsiske skuespilleren Rolf Heim, de norske skuespillerne Elin Lindberg, Jannicke Stensnes og Ann Kristin Knapstad-Nordberg.

Roger Rolin fra Institutet för Scenkonst har vært gruppens regissør fra begynnelsen. I 1992 flyttet gruppen til Sør-Norge og ble gjestet først av SkuespillerkompanietGvarv, senere av Grenland Friteater i Porsgrunn. Teatergruppen har nå to faste medlemmer, Paolo Martini og Jannicke Stensnes, som har samarbeidet siden 1984 og har sin faglige bakgrunn fra Instituet för Scenkonst, Sverige. Etter en del år som «nomader» i Norge, fant ensemblet endelig i 1997 sin faste base i Fredrikstad, og har nå sine faste arbeidslokaler på Tøihuset i Gamlebyen i Fredrikstad. Studium Actoris har her, sammen med nære samarbeidspartnere, fått grobunn for utvikling av virksomheten både i lokalsamfunnet og i teatermiljøet i Norge og Europa.

Videre utvikling

Siden 1999 er Studium Actoris initiativtager og kunstnerisk ansvarlig for gatefestivalen Folkigata og gjestespillet SAFT - Scenekunst Adresse Fredrikstad, hvor internasjonale teatergruppe, kunstnere og musikkere besøker «Plankebyen» med sitt kunstnerisk utrykk. Inntil idag det ble arrangert 72 gjestespill hvor det blant annet ble invitert: Grenland Friteater, Green Ginger, Enrico Bonavera, Odin Teatret, Paolo Nani, Beppe Gambetta, Institutet för Scenkonst, Nola Rae, med flere.

Siden 2007 har teatergruppen mottatt fast driftsstøtte fra Norsk kulturråd på post 74 i Statsbudsjettet.

Kilder og litteratur