Telemarks-kogg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Telemarks-koggen er en østnorsk båttype. Det betyr brede skrog og kraftig konstruksjon, samt god kjøldybde for seilegenskapene. Siden østlandsbåtene gjerne lå på vannet hele året kunne de gjøre dem ekstra solide. Vestlandsbåtene er bygget for lett å kunne dras på land etter endt ærend eller over eider. I en østlandsbåt kan det være mye eik, et hardt og bestandig materiale som ofte foretrekkes om det er tilgjengelig. Østlandsbåter sues som oftest med einer-plugger. Stevnene ligger direkte på kjølen uten mellomliggende lot, med et støende kne på innsiden. Ordet kogg har ikke noen helt klar definisjon, det brukes også om snekker og sjekter, men det kan betegne en båt som er litt rundere og kraftigere bygget enn også de andre østnorske typene. Spesielt kan hekken være rundere enn vanlig er, som i krysser-hekk.

Brevikskoggen er breiest framom midten og har vaterbord som tollegangene ligger på. Den har fast seiltofte og en fast tofte også framom denne. Også det akterste bandet har en fast toft påfesta. Banda er ikke skarva som på vestlandsbåtene, men skjøtt ved sideveis overlapping. Borda er skjøtt ved lask, ikke som vestover med skaring. Roret har ikke vol inn fra sida, men kult som ligger langs båtens midtlinje. Kjølen stopper brått ved overgangen til rorbladet, ikke som vestover, hvor kjøl glir naturlig over i lot og stevn.

Kilder

  • Christensen, Arne Emil: Norske båttyper, et oversyn over de førindustrielle båttyper. Oslo, 1963. Kompendium for grunnfag etnologi.
  • Winge, Jon: Norske trebåter. Oslo, 2006.