Lokalhistoriewiki:Uidentifiserte bilder

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Uidentifiserte bilder»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Uidentifiserte bilder dukker fra tid til annen opp på Lokalhistoriewiki, enten som del av en samling eller fordi noen ønsker å finne ut hva bildet viser. Noen ganger er det selve motivet som er vanskelig å identifisere, for eksempel et gammel redskap eller en bygning som ikke er kjent fra andre kilder. Andre ganger ser man greit hva motivet er, men det er ikke kjent hvor i landet bildet er tatt. Datering kan også mangle, eller den kan være veldig romslig i tidsspenn.

På denne sida samler vi slike bilder, i håp om at noen kan bidra til å identifisere motiv, sted eller datering. Hvis du klarer å identifisere et bilde, gå til bildesida og legg inn forklaring og kategorier - eller henvend deg til en erfaren bruker som kan hjelpe til med det tekniske. Når et bilde er ferdig identifisert kan det fjernes fra denne sida.

Noen tips

Det er noen teknikker som kan gjøre det lettere å identifisere bildet:

 • Fotografen: Hvis fotografen er kjent og det finnes en artikkel kan det være hint om hvor hun eller han var aktiv, og i hvilken periode.
 • Kjøretøy: Det er ofte mulig å datere bilder ut fra kjøretøy, spesielt biler hvor årsmodellen vil gi et første mulige år for bildet.
 • Klær: Moter skifter, så her er det mulig å finne ut noe om datering. Hvis det dreier seg om folkedrakter er det også ofte mulig å finne ut noe om stedet.
 • Bedrifter: Hvis en bedrift er avbilda, og man kan lese et skilt, kan det være mulig å spore opp informasjon gjennom å søke etter bedriften.
 • Andre versjoner / utgaver av bildet: Mange av de eldre bildene har vært publisert i bøker og de kan finnes i flere samlinger. Noen ganger kan vi ha fått bildet fra en samling med ufullstendige data, mens andre utgaver av bildet, eller et bilde fra samme serie, har mer informasjon.

Hvordan få med bilder her?

For å gjøre det enkelt å vedlikeholde denne sida og å sørge for at bilder blir vist her uten at man trenger å gå hit hver gang man finner noe, bruker vi maler for å velge ut de bildene som skal vises fram.

Det er lagd tre slike maler:

 • {{hvor}} - brukes når det er ukjent sted.
 • {{hvem}} - brukes på ukjente personer.
 • {{hva}} - brukes på ukjente gjenstander, for eksempel gamle redskaper.

En kan godt kombinere disse malene - for eksempel kan et bilde av en person på et gjenkjennbart, men ukjent sted godt ha både {{hvor}} og {{hvem}}.

Hvis du legger inn en av disse malene på bildesida vil bildet automatisk komme opp her. Hvis det er for mange bilder som er merka kan det hende at en del ikke vises.

Hvordan gjør jeg det når jeg kjenner igjen noe?

Du kan velge flere måter å ordne det på hvis du har identifisert noe:

 • Rediger bildesida - skriv inn informasjonen du har i beskrivelsen og legg eventuelt på kategorier. Da er det fint om du også fjerner malen hvor, hvem eller hva så bilder forsvinner herfra.
 • Skriv på bildets diskusjonsside - og det kan du gjerne også gjøre dersom du har tips, men ikke er helt sikker. Da kan kanskje andre få akkurat den biten med informasjon de trengte for å komme videre.
 • Ta kontakt med en erfaren bruker for å få hjelp til å skrive inn informasjonen din.

Ukjent sted

Se også søk på "ukjent sted" i bildenavnerommet.

Ukjent person

En del av disse bildene har påskrift om personens navn, men vi vet allikevel vel ikke hvem det er - yrke, leveår osv.

Se også søk på "ukjent person" i bildenavnerommet.

Ukjent gjenstand eller annet