Vassholmene

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Ytre Vassholmen (Bærum))
Hopp til navigering Hopp til søk
Ytre (nærmest) og Indre Vassholmen med Snarøya i bakgrunnen. I dag er det registrert over 20 fastboende på de to øyene.
Foto: Karl Braanaas (2008).

Vassholmene, Indre og Ytre er to øyer i Bærum, sør for Snarøya. De blir også kalt Flatholmene. Holmene lå opprinnelig under Halden gård på Snarøya. Navnet kommer av at det var ferskvann på øyene.

De to tvillingøyene omtales første gang i skriftlige kilder 1594. Biskop Jens Nilssøn forteller i sin reiseskildring at det fantes kildevann på øya, derimot verken matjord eller vegetasjon. Flittige beboere har imidlertid rodd jord fra Ostøya og Bygdøy for å få muligheter til å dyrke frukttrær og poteter. Det fortelles også om en jerntønne til frakt av sprengstoff som ble hentet fra Oscarsborg. I den ble det kokt tjære til impregnering av fiskernes bomullsgarn.

Fisker Nils Pedersen Gjeita og svigersønnene Peder Kristiansen og Kristian Kristiansen kjøpte Vassholmene av Marte Strøm i 1886. Eierne har senere i alle år vært fiskere som har spesialisert seg på fangst av brisling eller ansjossild. Her sto Snarøya Musikkorps og spilte velkomstmarsj da Roald Amundsen kom fra Sydpolen med «Fram». Mindre velkomne gjester var tyske soldater som i 1940 satte opp brakker til seg og russiske krigsfanger. To kanonstillinger ble opprettet, og herfra ble i alle fall ett engelsk fly skutt ned. 22 fastboende er registrert på Vassholmen i dag. På sørspissen ligger Ytre Vassholmen naturreservat. Eies av Bærum kommune.

Ytre Vassholmen kystledhytte er en del av Kystled Oslofjorden.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Vassholmene er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.