Forside:Fredrikstad kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

LANDSDEL: Østlandet  • Sørlandet • Vestlandet • Midt-Norge • Nord-Norge
FYLKE: Akershus • Buskerud • Østfold
KOMMUNE: Aremark • Fredrikstad • Halden • Hvaler • Indre Østfold • Marker • Moss • Rakkestad • Råde • Sarpsborg • Skiptvet • Våler
TIDLIGERE KOMMUNE: RømskogVarteig

Om Fredrikstad kommune
0106 Fredrikstad komm.png
Fredrikstad (tidligere skrevet Fredriksstad, Friedrichstadt) er en by og kommune i Østfold. Byen Fredrikstad ligger ved Glommas utløp. Kommunen består av de seks tidligere kommunene Fredrikstad, Borge, Glemmen, Kråkerøy, Onsøy og Rolvsøy. Alle, bortsett fra Glemmen, som ble en del av Fredrikstad i 1964, ble 1. januar 1994 slått sammen til storkommunen Fredrikstad, og i dag omtales de som kommunedeler. Den grenser i nord til Råde, i øst til Sarpsborg og i sør til Hvaler.   Les mer ...
 
Smakebiter fra artikler
Kathrine Sofie Simonsen (født 28. oktober 1903, død 13. mars 1985) var skolepsykolog, speider og filatelist fra Fredrikstad. Hun så dagens lys i Slangs gård i Agentgata som et av Sophie Didrikke (født Thagaard) og John Kaurel Simonsens syv barn. Simonsen begynte skolegangen på Seiersten skole, som den gangen var syvdelt og hadde mer enn ni hundre elever. I hennes kull var hun en av de to av totalt 70 piker som gikk videre på middelskolen, og senere gymnas som hun i 1923 avsluttet med examen artium. Etter endt skolegang arbeidet hun en periode i Lofoten som privatlærer for en prestefamilies døtre, før hun reiste til Oslo der hun i 1930 ble uteksaminert som cand. mag. Hun fortsatte studiene, og i 1943 ble hun cand. phil i pedagogikk. Hun studerte også psykologi, men på grunn av krigen fikk hun ikke tatt eksamen i dette. I 1947 disputerte hun med en avhandling om ordforrådet i lærebøkene i den høyere skolen. Hun ble da dr. philos Simonsen.   Les mer …

Kart over Gamlebyen, tegnet av Finn Bjørklid.
Gamlebyen er den eldste delen av Fredrikstad by. Den ble grunnlagt 12. september 1567 på østsiden av Glomma, hvor elva deler seg i to løp. Kong Frederik II signerte byfundasjonsbrevet, og Fredrikstad ble den første norske by som ble grunnlagt etter middelalderen og den første som kongen tillot at ble oppkalt etter kongen selv. Gamlebyen i Fredrikstad med sin unike bybebyggelse innenfor de velbevarte festningsverkene fra 1660-tallet gjør den til Nord-Europas best bevarte festningsby.   Les mer …

Bernhardus Cramerius (død 1693) var den første og eneste president i Fredrikstad. Han var øverste leder for byens sivile administrasjon fra 1669 til 1693 og stod over borgermesteren i rang. Egentlig het han Bernhard Kramer og hadde tidligere arbeidet i det militære regnskapsvesenet og vært oppvarter ved hoffet.

Cramerius gjorde tjeneste ved hoffet i fjorten år, og var så fra 1668 til omkring 1673 zahlkommissær.

President-embedet hadde blitt opprettet i noen norske byer i 1666 og var et ledd i eneveldets kontroll med byadministrasjonen. Med stillingen fulgte høy status og en rikelig lønn. Cramerus tjente 300 riksdaler, det samme som byskatten gav årlig.   Les mer …

Tamburen eller Den gamle prestegård, Færgeportgaten 78b, ligger i Gamlebyen i Fredrikstad. Bygningen ble oppført rett etter den store bybrannen i 1830 som ødela de sentrale delene av Festningsbyen. Den er oppført i tømmer på en eldre, høy grunnmur av granitt.   Les mer …

Brybrannen i 1712 rammet Fredrikstad bare tolv år etter den forrige store brannen i 1700, og ble en nesten like omfattende brannkatastrofe. Om kvelden 25. august 1712 brøt det ut brann i bryggerhuset til byskriver Jens Wordeman. Han bodde sentralt i byen, og siden det blåste kraftig denne kvelden, spredte brannen seg meget raskt til resten av bebyggelsen. Innen klokken fire neste morgen hadde hele byen, med unntak av noen få bygninger brent ned. Kirken og hospitalet klarte seg denne gang, det gjorde også det grunnmurede provianthuset og feltartillerihuset nord i byen. De grunnmurede kasernene ved Færgeporten som ble oppført i 1700 klarte seg ikke, og store lagre av proviant og andre varer gikk tapt, både for de militære og byborgerne.   Les mer …

I Sindinggården var det postkontor fra 1824 til 1854.
(2008)
Fridrichstad Postcontoir sporer sin historie tilbake til midten av 1600-tallet da den dansk-norske statsadministrasjonen fant en ny måte å organisere budtjenesten i den langstrakte unionen. På denne tiden ble postkontoret Fridrichstads Norske opprettet i Fredrikstad, under ledelse av postmester Peder Lauritsen. Fridrichstads Norske var navnet på byens postkontor da det ble opprettet i 1647, under ledelse av postmester Peder Lauritsen. Lauritsen var postmester til 1665. Hvor det første postkontoret faktisk ble etablert vet man ikke, Vi må her huske at tidspunket ligger forut for byggestart av Fredrikstad Festning. Det er vel likevel å anta at kontoret lå sentralt i byen og at det som nå var lett tilgjengelig for publikum. Kanskje man ikke kan snakke om noe stort publikum, for skrivekunsten var det jo bare et fåtall forunt å beherske. Det ble ikke benyttet stempler på denne tiden. På verdiforsendelser kan man dog identifisere post som er behandlet i festningsbyen, på bakgrunn av postkontorets lakksegl. I dette står å lese «Fridrichstads Norske».   Les mer …
 
Se også


 
Kategorier for Fredrikstad kommune
 
Andre artikler