Visste du at alle artikler i denne wikien er under kontinuerlig utvikling?
Er det noe du ønsker å skrive om eller omskrive? Registrer deg som bruker og bli med på laget!
Har du mindre korrigeringer eller supplerende opplysninger? Ta kontakt med oss på Norsk lokalhistorisk institutt!

Bøndernes Hus (Lørenskog)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Bøndernes Hus – eller bare «Bønder'n» – ble innviet i 1921.
Foto: André Clemetsen

Bøndernes Hus, også kalt Huset eller Bøndern, er et forsamlingshus i Løkenåsveien 41 i Lørenskog kommune som eies og drives av Lørenskog Landbruksforening. Huset er bygd i tømmer og ble innviet 30. desember 1921. Første etasje består av en stor forsamlingssal med scene og dessuten kjøkken og to mindre saler. I andre etasje er det vaktmesterbolig og møtelokale, mens det er garderobe og toaletter i kjelleren. Tomta ble i sin tid skilt ut fra gården Øvre Løken. Bøndernes Hus er i kommunedelplan for bevaring og forvaltning av kulturminner, kulturmiljøer og kulturlandskap i Lørenskog kommune vernet i kategori B.

Huset har først og fremst blitt benyttet til festlige anledninger, men det har også blitt brukt som barnehage, midlertidig gamlehjem og kurs- og øvingslokale. Bøndernes Hus har vært et samlingspunkt for bygdefolket gjennom mange år, og særlig i mellomkrigstida var lokalet en motpol til arbeidernes lokaler, Framtia, Sangerhallen og Folkets Hus. Før og etter krigen var Bøndernes Hus i en periode sentral i 17. mai-feiringen i Lørenskog. Der møttes skolene før barnetoget gikk videre til Solheim skole. For tida (2008) er det barnehage i lokalet, og i helgene og på kveldstid leies det ut til organisasjoner og private.

Lørenskog Bygdekvinnelag holder til på Bøndernes Hus.


0230 Lorenskog komm.png Bøndernes Hus (Lørenskog) er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.