Fengsler og fangeleire under andre verdenskrig

Fra lokalhistoriewiki.no
Gå til: navigasjon, søk

Fenglser og fangeleire under andre verdenskrig assosieres først og fremst med politiske fanger. Omkring 40 000 nordmenn ble arrestert i løpet av krigsårene, det vil si rundt 1,3% av befolkningen. Det eksakte tallet er ukjent, ettersom Sipos arkiver ble brent på slutten av krigen. De fleste av dem var, sett fra et norsk ståsted, politiske fanger.

Historie

Etter invasjonen tok okkupasjonsmakten over de norske fengslene. Disse ble fulle allerede i løpet av sommeren 1940. Det ble reist flere leire på forskjellige steder i landet, og enkelte eksisterende bygninger ble tatt i bruk som fengsler. Forholdene i fengsler og fangeleire var brutale, men allikevel langt bedre enn i konsentrasjonsleirene i Tyskland og Polen. Det er viktig å skille mellom fengselssystemet der nordmenn havnet, og krigsfange- og arbeidsleire som utenlandske fanger ble sendt til. De sistnevnte var nærmest for dødsleire å regne, med ekstremt hardt arbeid, brutale regimer og lite mat.

En del av fangene ble videresendt til tukthus eller konsentrasjonsleir i Tyskland. Fra høsten 1944 var dette ikke lenger mulig, og leirene ble overfylt. Det ble derfor tatt i bruk en rekke improviserte fengsler i forsamlingshus, skoler og andre bygninger over hele landet.

Etter frigjøringen ble flere av leirene tatt i bruk som fengsler i påvente av rettsoppgjøret, og etterhvert som dommene kom var det mange som måtte sone i en av leirene. Senere har de blitt tatt i bruk til forskjellige formål, for eksempel ble Grini fangeleir til Ila landsfengsel, mens Falstad fangeleir nå huser Falstadmuseet.

Fengsler og leire

Fengsel/leir Sted I drift Andre opplysninger
Akershus festning Oslo 1940–1945 Wehrmacht-fengsel. Brukt som rettersted.
Arkivet Kristiansand Transittfengsel for fanger fra Sørlandet. Beryktet for bruk av tortur.
Berg interneringsleir Ved Tønsberg Eneste norskdrevne interneringsleir. Nå Berg fengsel.
Bredtvet Oslo 1941–1945 Var under utbygging som skolehjem da krigen brøt ut, tatt over av NS-myndighetene høsten 1941. Kvinnefengsel under rettsoppgjøret og senere.
Falstad fangeleir Ved Levanger Også brukt som rettersted.
Grini fangeleir Grini i Bærum kommune 1940-1945 Krigsfangeleir fra 1940, sivil leir fra 1941. Største fangeleir i Norge.
Krøkebærsletta fangeleir Tromsdalen Avløste Sydspissen fangeleir, hovedsakelig transittleir. Også brukt som rettersted.
Mysen konsentrasjonsleir Mysen Ikke tatt i bruk Var under oppbygging da krigen sluttet.
Møllergata 19 Oslo 1940–1945 Sipos hovedfengsel i Oslo.
Sydspissen fangeleir Ved Tromsø Avløst av Krøkebæsletta fangeleir. Liten, ca. 50 fanger.
Ulven fangeleir Os i Hordaland 1940–1944/45 Avløst av Espeland fangeleir. Også brukt som rettersted.
Vollan fengsel Trondheim Også brukt som rettersted.
Åkebergveien kretsfengsel Oslo For fanger med korte dommer fra tysk politirett.
Ånebyleiren Hakadal 1940–1941 Første leir i Osloområdet, avløst av Grini.

Litteratur