Visste du at alle artikler i denne wikien er under kontinuerlig utvikling?
Er det noe du ønsker å skrive om eller omskrive? Registrer deg som bruker og bli med på laget!
Har du mindre korrigeringer eller supplerende opplysninger? Ta kontakt med oss på Norsk lokalhistorisk institutt!

Mønevann

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Mønevann, 170 moh., ligger i Lørenskog kommune og er det nordligste vannet i Losbyvassdraget med utløp til Losbyelva ved demningen nordvest i vannet. Den nordøstligste delen av Mønevann kalles Putten. Mønevann er et av kommunens fiskevann, i vannet er det gode bestander av abbor, gjedde, mort, lake, laue og ørekyte. Lørenskog Jakt- og Fiskeforening arbeider også med å bygge opp en bestand av ørret. Flere av de gamle husmannsplassene under Losby ligger omkring Mønevann – Sotue og Garterud i nord, Finnland i øst og Nordre Tangen i sør, der nok en demning skiller Mønevann fra Fløyta. Det var på grunn av tømmerfløting at vannene i sin tid ble oppdemt, og før oppdemmingen var Mønevann langt mindre. Et tidligere navn på vannet er Sotuetjernet.

På slutten av 1800-tallet og et stykke inn på 1900-tallet var isdrift, skjæring av isblokker som skulle brukes som kjølelementer, ei viktig næring i Mønevann. Også i Langvannet foregikk det isdrift.

På 50-årsdagen for frigjøringen, 8. mai 1995, ble det ved Mønevann satt opp et minnesmerke for de lokale «gutta på skauen».


0230 Lorenskog komm.png Mønevann er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.8738882° N 10.9587965° Ø