Østfoldflora

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Østfoldflora er et kartleggings- og skriveprosjekt om karplanter i regi av Østfold Botaniske Forening (ØBF) hvor grunnlagsdata finnes på Global Biodiversity Information Facility (GBIF) som blir brukt i kart på egen nettside som kalles Østfoldbotanikk, mens artsomtaler av planter skrives på Lokalhistoriewiki.

Bakgrunn

Østfoldflora er et prosjekt i regi av Østfold Botaniske Forening (ØBF). Målet er å kartlegge floraen, dvs. karplantene, hvor grunnlagsdata genereres ved å samle materialet til offentlige samlinger, mest til Naturhistorisk museum, Oslo (NHM), og rapportere observasjoner i tjenesten Artsobservasjoner. Målet er å besøke samtlige 4680 kvadratkilometerruter i Østfold inkl. Rømskog. Pr. 1.1.2024 består det av ca. 826 000 funn hvor flertallet er observasjonsdata og et mindretall med etterprøvbare innsamlinger (belegg) i en museumssamling.

Jan Ingar Båtvik i ØBF har lenge ønsket om en Østfoldflora i bokform. I hhv. 1987 og 1992 skrev han rapporten "Sjeldne, sårbare og hensynskrevende karplanter i Østfold", sistnevnte publisert i Fylkesmannen i Østfold sin rapportserie. Dette basert på egenhendig nedskrevne etikettdata i museumssamlinger samt omfattende gjennomgang av litteratur.

Systematisk innsamling av karplanter startet ØBF med ca. 1998 etter at Reidar Elven, Naturhistorisk museum høsten 1997 anbefalte foreningen om å samle så mange arter som mulig i hver kommune. En anbefaling som ledd i planen om å skrive en Østfoldflora.

Systematisk kartlegging av floraen i Østfold inklusive observasjonsdata startet ØBF med etter initiativ av Gunnar Engan i 2004. Da arrangerte ØBF foreningens første florakartleggingssamling hvor vi kartla et utvalg 1x1 km-ruter, med farge-ØK fra NIJIO (nå NIBIO). Siden 2004 har ØBF årlig arrangert florakartleggingssamlinger med 13-27 deltagere.

I 2007 etablerer Artsdatabanken innsynsløsningen Artskart som består av rekke datasett fra kilder som museumsamlinger, plantekrysslister fra museene, naturfaglige stiftelser om Norsk institutt for naturforskning og Biofokus med flere. Pr. 2024 inneholder Artskart for Østfoldfloraen ca. 140 datasett. I 2008 etablerer Artsdatabanken tjenesten Artsobservasjoner, som er et datasett i Artskart, hvor interesserte kan opprette en bruker og rapportere funn av planter og dyr. For delvis kvalitetskontroll av data i Artsobservasjoner har ØBF opprettet en valideringsgruppe på 5 personer som møtes 2-3 ganger årlig foruten at validatorene validerer funn på egen hånd. Ved validering er det hovedfokus på forvaltningsrelevante arter, rødlistearter og fremmedarter.

Fra ca. 2016 har Odd Stabbetorp lastet ned data fra GBIF ca. 2-3 ganger årlig for å presentere alternative kart over arter og ruter med artsantall, graf og nøkkeltall som fra 2018? ble lagt ut på nettsiden Østfoldbotanikk. Kart og annen info blir generert via programmeringsspråket R. Artskartene blir laget i to utgaver, hhv. med 5x5 km-ruter og 1x1 km-ruter. Rutekartene i 5x5 med artsantall er igjen delt i 1x1 km-ruter med artsantall. Særlig rutekartene med artsantall er viktig verktøy for en systematisk kartlegging av floraen.

Først var planen i ØBF å lage en nettutgave av Østfoldfloraen på egne hjemmeside/egen nettside. I 2021 ble Lokalhistorisk Institutt spurt om det var mulig å lage en Østfoldflora på deres nettsider Lokalhistoriewiki. De svarte ja og i begynnelsen av 2022 bestemte ØBF seg for å satse på Lokalhistoriewiki som nettsted for Østfoldfloraen.

På dette grunnlag vil ØBF forsøke å skape en lokalhistorieartikkel, "art" i Østfold" av samtlige karplanter som er funnet gjennom tidene i Østfold med utbredelse, økologi, oppdagelseshistorikk, bestandsutvikling, forvaltningsstatus, med kart og foto.

I tillegg så forsøker vi også å bruke noe av litteraturen som har presentert karplantefunn gjennom tidene i omtale av hver enkelt art hvor Nettbiblioteket er en viktig ressurs. Ambisjonen er kanskje også å lage en komplett bibliografi for Østfoldfloraen. Parallelt bør det forsøkes å gjøre mest mulig litteratur tilgjengelig. Mye av tidsskrifter og serier er tilgjengelig på Nettbiblioteket som Landskapsvern, Natur i Østfold, Natur i Østfold supplement, Østfold-Natur og Statsforvalteren i Oslo og Viken (tidligere Fylkesmannen i Østfold).

I Østfold er det pr. 1.1.2023 kjent ca. 2175 arter, underarter og hybrider av karplanter som finnes dokumentert i en offentlig samling. I tillegg er ca. 75 arter kun rapportert uten videre dokumentasjon. Det finnes også noen feilangitte arter og arter som tidligere var ansett kjent fra Østfold, men nå er ombestemt pga nye undersøkelser.

Østfoldfloraen på nett

Østfoldfloraen på nett presenteres flere steder avhengig av hvilken informasjon man er ute etter.

Artskart hvor man kan søke ut art, eller artsgrupper, geografi som fylke (tidligere fylke), kommune (tidligere kommune) og verneområde og med flere filtreringsmuligheter. Man kan hente ut alle detaljer om ønskelig. Svakheten med Artskart er der presenteres hybrider feilaktig som første foreldreart. Dessuten har Artskart filtrert vekk alle udaterte funn.

GBIF finnes alle data som Artskart har i tillegg ikke daterte funn og hybrider. Ulempen med GBIF er at det ikke finnes enkel mulighet til å søke ut geografiske enheter på fylkes- og/eller kommunenivå. I tillegg er det krevende å hente ut informasjon om hybrider.

Nettsiden Østfoldbotanikk med GBIF som kilde har filtrert vekk funn som har en nøyaktighet større enn 2500 m (FEIL) filtrert vekk for 5x5 km-kartene og større enn 707 m for 1x1 km-kartene. I tillegg har siden også informasjon om antall 100 x 100 meters-ruter for de fleste artene.

I Lokalhistoriewiki gjøres en oppsummerende presentasjon av aktuell art i Østfold med tittelen "Art i Østfold". For utseende/kjennetegn, etymologi, kulturhistorie mv. foreslås å skrive dette på norsk nivå for Lokalhistoriewiki og/eller i Wikipedia. Mest elegant med førstnevnte med mulighet for internlenking.

Artsutvalget

I utgangspunktet skrives det om alle arter, underarter, varieteter?, og hybrider (lav pri unntatt hybridarter med × foran epitetet). Det er ønskelig at det finnes minst et belegg av aktuelt takson før det skrives om taksonet. Pr. 2024 er det kanskje 75 taksa som er udokumentert.

Hvis det er underarter/varieteter i Norge så skrives en kort artikkel på artsnivå, mens det skrives utfyllende artikkel om varieteter/underarter. Vi prioriterer underarter fremfor varieteter. Eksempler med hhv. 1 og 2 underarter.

Tyttebær i Østfold (overskrift). I Norge finnes to underarter av tyttebær, hhv. stortyttebær og småtyttebær. I Østfold finnes kun underarten stortyttebær.

Nattfiol i Østfold (overskrift). Det finnes to underarter av nattfiol, hhv. heinattfiol og skognattfiol, i Norge. I Østfold finnes både heinattfiol og skognattfiol.

Det skrives kort artikkel om arter som er publisert i god tro som Østfoldart, som senere er ombestemt og ikke finnes i Østfold. Alt annet varig publisert som regelrette misforståelser mv. presenteres i en oppsamlingsartikkel «Feilangitte karplanter fra Østfold».

Prioriterte arter for skriving er disse hjemlige artene som har færre enn 10 % av km-rutene (4680 ruter). Lista inneholder ikke arter som det er opprettet artikkel for og slettes den dagen det er opprettet artikkel for alle. Mer eller mindre samtidig bør vi få med resten av de nasjonale rødlisteartene som det ikke er etablert noen artikkel for.

Prioriterte arter:

Vitenskapelig navn norsk navn skrives av
Adoxa moschatellina moskusurt bh
Allium oleraceum vill-løk d
Antennaria dioica kattefot bh
Anthemis arvensis hvit gåseblom bh
Aria obtusifolia norsk asal bh
Aria rupicola bergasal bh
Artemisia campestris markmalurt bh
Barbarea stricta stakekarse bh
Calla palustris myrkongle bh
Cardamine amara bekkekarse bh
Cardamine bulbifera tannrot mn
Cardamine flexuosa skogkarse bh
Cardamine impatiens lundkarse bh
Carex ornithopoda fuglestarr siden mangler hos Odd
Centaurium pulchellum dverggylden bh
Cerastium diffusum kystarve bh
Cerastium semidecandrum vårarve bh
Ceratophyllum demersum hornblad bh
Chrysosplenium alternifolium maigull bh
Cicuta virosa selsnepe bh
Circaea ×intermedia mellomtrollurt siden mangler hos Odd
Circaea alpina trollurt bh
Corydalis intermedia lerkespore bh
Corydalis pumila fingerlerkespore bh
Crepis paludosa sumphaukeskjegg bh
Daphne mezereum tysbast bh
Dianthus deltoides engnellik bh
Draba incana lodnerublom bh
Draba rupestris bergrublom bh
Drosera anglica smalsoldogg bh
Drosera intermedia dikesoldogg bh
Eleocharis acicularis nålesivaks bh
Eleocharis multicaulis buntsivaks bh
Eleocharis quinqueflora småsivaks bh
Epilobium collinum bergmjølke bh
Epilobium palustre myrmjølke bh
Epipactis helleborine subsp. helleborine skogbreiflangre bh
Erysimum virgatum berggull bh
Euphrasia micrantha lyngøyentrøst bh
Gagea lutea gullstjerne bh
Galium saxatile kystmaure bh
Galium trifidum dvergmaure bh
Geranium lucidum blankstorkenebb bh
Geranium molle lodnestorkenebb bh
Geranium sanguineum blodstorkenebb bh
Hedera helix bergflette bh
Hedlundia hybrida rognasal bh
Hippuris vulgaris hesterumpe bh
Hypericum hirsutum lodneperikum bh
Impatiens noli-tangere springfrø bh
Jasione montana blåmunke bh
Juncus stygius nøkkesiv bh
Lathraea squamaria skjellrot bh
Limosella aquatica evjebrodd bh
Linum catharticum vill-lin bh
Littorella uniflora tjerngras bh
Lobelia dortmanna botnegras bh
Lonicera xylosteum leddved bh
Luzula sudetica myrfrytle bh
Lycopus europaeus klourt bh
Lysimachia maritima strandkryp bh
Lysimachia nemorum skogfredløs ??
Mercurialis perennis skogbingel bh
Montia fontana subsp. fontana kildeurt bh
Myriophyllum alterniflorum tusenblad bh
Myriophyllum spicatum akstusenblad bh
Narthecium ossifragum rome bh
Orchis mascula vårmarihand bh
Parnassia palustris jåblom bh
Pedicularis karoi høstmyrklegg Står ikke i floraen
Pedicularis palustris myrklegg Øf har ssp. palustris
Pedicularis sylvatica subsp. sylvatica heimyrklegg bh
Persicaria minor småslirekne bh
Petrosedum rupestre broddbergknapp bh
Pinguicula vulgaris tettegras bh
Polygala vulgaris blåfjær bh
Polygonatum multiflorum storkonvall bh
Polygonatum odoratum kantkonvall bh
Polygonatum verticillatum kranskonvall bh
Polygonum raii dansk sandslirekne For dårlig dokumentert
Potamogeton alpinus subsp. alpinus rusttjernaks bh
Potamogeton berchtoldii småtjernaks bh
Potamogeton gramineus grastjernaks bh
Potamogeton obtusifolius butt-tjernaks bh
Potamogeton perfoliatus hjertetjernaks mn
Potamogeton polygonifolius kysttjernaks mn
Ranunculus aquatilis kystvassoleie bh
Ranunculus confervoides dvergvassoleie bh
Ranunculus schmalhausenii storvassoleie bh
Ranunculus trichophyllus småvassoleie bh
Rhamnus cathartica geitved bh
Sagina subulata sylsmåarve bh
Sagittaria sagittifolia pilblad bh
Salix glauca subsp. glauca sølvvier bh
Salix lapponum lappvier bh
Salix starkeana blåvier bh
Sanicula europaea sanikel bh
Scheuchzeria palustris sivblom bh
Sedum anglicum kystbergknapp bh
Sedum annuum småbergknapp bh
Silene vulgaris engsmelle bh
Sonchus oleraceus haredylle bh
Spergula morisonii vårbendel bh
Spirodela polyrhiza stor andemat bh
Stellaria holostea lundstjerneblom Fremmed i Øf?
Stellaria longifolia rustjerneblom bh
Stellaria nemorum subsp. nemorum skogstjerneblom bh
Stellaria uliginosa bekkestjerneblom bh
Stuckenia filiformis trådtjernaks bh
Subularia aquatica sylblad bh
Teesdalia nudicaulis sandkarse bh
Tofieldia pusilla bjørnebrodd Etikettforveksling?
Triglochin palustris myrsauløk bh
Turritis glabra tårnurt bh
Utricularia intermedia gytjeblærerot bh
Utricularia minor småblærerot bh
Utricularia ochroleuca mellomblærerot bh
Utricularia stygia sumpblærerot bh
Utricularia vulgaris storblærerot bh
Veronica beccabunga bekkeveronika bh
Veronica longifolia storveronika bh
Viola collina bakkefiol bh
Viola mirabilis krattfiol bh
Viscaria alpina subsp. alpina fjelltjæreblom bh
Viscum album misteltein bh

Rødlistearter:

Vitenskapelig navn norsk navn skrives av
Epilobium parviflorum dunmjølke sist funnet 1933
Glyceria notata sprikesøtgras mn
Odontites vernus åkerrødtopp bpl (?)
Polypodium interjectum myk sisselrot bpl, evt. dårlig dokumentert?
Potamogeton friesii broddtjernaks
Viola tricolor subsp. curtisii sandstemorsblom
Zannichellia major storvasskrans
Botrychium multifidum høstmarinøkkel bpl
Acorus calamus kalmusrot
Agrimonia eupatoria åkermåne bh
Agrimonia procera kyståkermåne bh
Alchemilla plicata buttmarikåpe
Allium lusitanicum kantløk bh
Allium scorodoprasum bendelløk bh
Allium ursinum ramsløk bh
Androsace septentrionalis smånøkkel bh
Arabis wahlenbergii snau bergskrinneblom
Arenaria serpyllifolia subsp. lloydii kystsandarve
Aria edulis sølvasal
Aristavena setacea bustsmyle
Arnica montana solblom bh
Asperugo procumbens gåsefot bh
Asperula tinctoria fargemyske bh
Atriplex laciniata sølvmelde bh
Atriplex longipes skaftmelde bh
Avenula pratensis enghavre bh
Berula erecta vasskjeks bh
Beta vulgaris bete
Beta vulgaris subsp. maritima strandbete bh
Bidens cernua nikkebrønsle
Botrychium matricariifolium huldrenøkkel bpl
Botrychium simplex dvergmarinøkkel bpl
Briza media hjertegras
Buglossoides arvensis åkersteinfrø bh
Calamistrum globuliferum trådbregne bpl
Callitriche platycarpa mørkvasshår
Cardamine parviflora damkarse
Carex acutiformis stautstarr bh
Carex appropinquata taglstarr bh
Carex diandra kjevlestarr bh
Carex disperma veikstarr bh
Carex elata bunkestarr bh
Carex ericetorum bakkestarr bh
Carex flacca blåstarr bh
Carex hartmanii hartmansstarr bh
Carex loliacea nubbestarr bh
Carex paniculata toppstarr bh
Carex pseudocyperus dronningstarr bh
Carex riparia kjempestarr bh
Carlina vulgaris stjernetistel
Centaurium littorale tusengylden bh
Cephalanthera rubra rød skogfrue bpl
Cerastium pumilum det er dette som er klisterarve nå
Cerastium pumilum subsp. glutinosum klisterarve bh
Chimaphila umbellata bittergrønn bh
Cotoneaster niger svartmispel bh
Crassula aquatica firling bh
Crepis praemorsa enghaukeskjegg bh
Cuscuta epithymum timiansnyltetråd bh
Cuscuta europaea subsp. europaea neslesnyltetråd bh
Cuscuta europaea subsp. halophyta strandsnyltetråd bh
Dactylorhiza majalis subsp. sphagnicola smalmarihand bpl
Deschampsia cespitosa subsp. glauca elvebunke
Diphasiastrum complanatum subsp. complanatum skogjamne bh bpl
Dracocephalum ruyschiana dragehode bh
Drymocallis rupestris hvitmure bh
Dryopteris cristata vasstelg bpl
Elatine hexandra skaftevjeblom
Elatine hydropiper korsevjeblom
Elatine orthosperma nordlig evjeblom
Elatine triandra trefelt evjeblom
Thinopyrum junceiforme strandkveke
Epipactis palustris myrflangre bpl
Epipogium aphyllum huldreblom bh
Erigeron acris subsp. droebachiensis drøbakbakkestjerne bh
Eriophorum gracile småull bh
Eryngium maritimum strandtorn bh
Filago arvensis ullurt bh
Filipendula vulgaris knollmjødurt bh
Fragaria viridis nakkebær bh
Fraxinus excelsior ask bh
Galium sterneri bakkemaure bh
Galium triflorum myskemaure bh
Gentiana pneumonanthe klokkesøte bh
Gentianella uliginosa smalsøte bh
Geranium bohemicum bråtestorkenebb bh
Geranium columbinum steinstorkenebb bh
Geranium dissectum åkerstorkenebb bh
Glaucium flavum gul hornvalmue bh
Goodyera repens knerot bh
Gymnadenia densiflora praktbrudespore bh
Hammarbya paludosa myggblom bh
Hedlundia meinichii fagerrogn bh
Helianthemum nummularium solrose bh
Herminium monorchis honningblom bh
Hierochloë hirta elvemarigras
Hornungia petraea kalkkarse bh
Hydrocharis morsus-ranae froskebitt bh
Hydrocotyle vulgaris skjoldblad bh
Hyoscyamus niger bulmeurt bh
Hypericum montanum bergperikum bh
Hypochaeris maculata flekkgrisøre bh
Inula salicina krattalant bh
Kali turgida sodaurt bh
Lappula deflexa hengepiggfrø
Lathyrus palustris subsp. palustris snau myrflatbelg
Lemna trisulca korsandemat
Lithospermum officinale legesteinfrø bh
Logfia minima gaffelullurt bh
Lycopodiella inundata myrkråkefot bpl
Lysimachia minima pusleblom
Lythrum portula vasskryp
Malus sylvestris villeple bh
Melampyrum cristatum kammarimjelle bh
Mentha aquatica vassmynte
Mertensia maritima østersurt
Mertensia maritima subsp. maritima strandøstersurt
Monotropa hypopitys vaniljerot mn
Monotropa hypopitys subsp. hypophegea snau vaniljerot mn
Monotropa hypopitys subsp. hypopitys lodden vaniljerot mn
Myosotis discolor perleforglemmegei bh
Myosotis stricta dvergforglemmegei bh
Myosurus minimus muserumpe bh
Myricaria germanica klåved
Myriophyllum verticillatum kranstusenblad
Najas marina stivt havfruegras
Neottia nidus-avis fuglereir bh
Oenanthe aquatica hestekjørvel bh
Ononis arvensis bukkebeinurt bh
Ononis spinosa subsp. procurrens krypbeinurt
Ophioglossum vulgatum ormetunge bpl
Ophrys insectifera flueblom bh/bpl
Persicaria foliosa evjeslirekne
Peucedanum ostruthium mesterrot bh
Poa remota storrapp
Polygala amarella bitterblåfjær
Potamogeton crispus krustjernaks
Potentilla tabernaemontani vårmure bh
Primula veris marianøkleblom
Pulsatilla pratensis kubjelle bh
Pyrola chlorantha furuvintergrønn mn
Radiola linoides dverglin bh
Ranunculus bulbosus knollsoleie bh
Ranunculus lingua kjempesoleie bh
Ranunculus polyanthemos krattsoleie bh
Rhynchospora fusca brunmyrak bh
Rubus caesius blåbringebær
Rubus fabrimontanus sprikebjørnebær
Rubus gothicus svensk bjørnebær
Rubus hallandicus glisnebjørnebær bh
Rubus nemorosus lundbjørnebær
Rumex hydrolapathum kjempehøymol
Rumex maritimus fjærehøymol
Ruppia cirrhosa skruehavgras
Salix triandra mandelpil
Saxifraga granulata nyresildre
Saxifraga osloënsis oslosildre
Saxifraga tridactylites trefingersildre
Scabiosa columbaria bakkeknapp bh
Scorzonera humilis griseblad
Selinum carvifolia krusfrø bh
Setaria viridis grønn busthirse
Silene noctiflora nattsmelle
Silene nutans nikkesmelle
Sparganium gramineum sjøpiggknopp
Stellaria palustris myrstjerneblom
Stuckenia pectinata busttjernaks
Swida sanguinea villkornell
Taxus baccata barlind
Thalictrum minus kystfrøstjerne bh
Thalictrum minus subsp. arenarium liten kystfrøstjerne bh -det denne som bør prioriteres
Thelypteris palustris myrtelg bpl
Thymus pulegioides bakketimian
Thymus serpyllum småtimian
Thymus serpyllum subsp. serpyllum smaltimian
Tilia cordata lind
Trifolium campestre krabbekløver bh
Trifolium fragiferum jordbærkløver bh
Ulmus glabra alm
Urtica urens smånesle
Utricularia australis vrangblærerot bh
Valeriana officinalis legevendelrot bh
Valerianella locusta vårsalat bh
Veronica anagallis-aquatica vassveronika bh
Veronica verna vårveronika bh
Vicia lathyroides vårvikke bh
Viola hirta lodnefiol
Viola rupestris grusfiol
Viola rupestris subsp. rupestris sandfiol
Viola selkirkii dalfiol
Viola stagnina bleikfiol
Zannichellia palustris småvasskrans
Zostera noltei dvergålegras

Navneverket

For både norske og vitenskapelig navn følges i hovedsak Artsdatabankens artsnavnebase, med bokmål navn. Noen unntak for vitenskapelig kan forekomme, men vil da bli kommentert. Arter som mangler norsk navn prioriteres ikke.

Bidragsyterne

Pr. februar 2024 skriver følgende personer fra ØBF artikler følgende plantefamilier:

  • Bård Haugsrud: Maurefamilien, erteblomstfamilien, rosefamilien, linfamilien, rubladfamilien, soleiefamilien, orkidèfamilien, starrfamilien, kjempefamilien, brunrotfamilien, tettegrasfamilien, snylterotfamilien, krossvedfamilien, kaprifolfamilien, bergflettefamilien, skjermplantefamilien, trollheggfamilien kurvplantefamilien unntatt svineblomslekta (3 - se nedenfor). Prioriterte arter fra liste ovenfor. Rødlistearter fra liste ovenfor. Snyltetråd, bakkestjerne, grå bakkestjerne.
  • Marita Nøvik: Lyngfamilien, klokkefamilien
  • Bjørn Petter Løfall: Karsporeplantene, gran, tungrasene, damkarse, rød skogfrue,
  • Odd Stabbetorp: Leppeblomstfamilien, grasfamilien, piggknoppfamilien, strandkål, gullkløver, harekløver, grasfamilien
  • Elisabeth Botorabi: Svineblomslekta (3), landøye
Kommunene i Østfold før de siste sammenslåingene i 2020.

Eksterne lenker

  • Østfoldbotanikk. Nettside med kart, graf og nøkkeltall om karplanter i Østfold. Startet ca. 2017 og oppdateres jevnlig av Odd Stabbetorp.
  • Østfold Botaniske Forening
  • Karplanter på Wikipedia.
  • Artsdatabanken - Kunnskapsbank for Norges naturmangfold.
  • Artsobservasjoner - en tjeneste hvor man kan rapportere biologiske arter.
  • GBIF - Global Biodiversity Information Facility (Det globale artskart).
  • Artskart - Artsdatabankens søk- og innsynløsning om arter i Norge.