Arne Nilsens dagbok

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arne Nilsen med hustru Else Helene, født Buerskogen. De giftet seg 5. april 1944.
Arne Nilsens frihetsmedalje.
Reparasjon av Ju-52 i Petsamo, Nord-Finland 1943. Arbeiderne brukte kjeledresser merket Kjeller flyfabrikk, og måtte bære tyske Wehrmacht armbind.
Mekanikere. En større reparasjon av en Ju-52 er utført i Petsamo i Finland. Bildet er tatt av en av de ansatte ved Kjeller flyfabrikk.
Mekanikere. En større reparasjon av en Ju-52 er utført i Petsamo i Nord-Finland.
Arne Nilsens dagbok fra 1942.
Arne Nilsens dagbok, første side.

Arne Nilsen (1919-1999) var nøytralitetsvaktKjeller og Fornebu i aprildagene 1940, og deltok i felttoget i Gudbrandsdalen frem til juli 1940. Senere fikk han arbeid som mekaniker hos flyprodusenten Junkers, som var et av de tyske selskapene som etablerte seg på Kjeller i 1940 – se mer under Tyske firmaer på Kjeller under andre verdenskrig.

Startet som mekanikerlærling i DNL

Johan Nerdrum var direktør i DNL fra 1968 til 1982. I sin bok "FUGL FØNIX" om DNLs startår nevner han at Arne Nilsen i april 1940 var ansatt som mekanikerlærling i DNL, og at han hadde hatt denne jobben formelt i 8 måneder. Det er mulig at han var ansatt som hjelpegutt på sjøflyhavna på Gressholmen en tid før han ble lærling.

Arbeid for fienden

Nilsen var bare en av flere hundre som fikk arbeid hos et av de tyske firmaene på Kjeller Det kan synes vrient å ta arbeid hos et tysk firma i krigsårene. Per Johan Kvarme har i sin masteroppgave Nordmenn i arbeid for tyskerne på Kjeller belyst dette på en god måte. Bakgrunnen for at folk fortsatte i jobbene sine var følgende: Etter tyskernes overtakelse av store deler av Norge, og Quislings forsøk på maktovertakelse fikk Høyesterett til en avtale med tyskerne om å etablere det de kalte Administrasjonsrådet for de okkuperte områdene. Også fagbevegelsen støttet et slikt råd. Hensikten var å sikre driften av bedriftene og arbeidplassene. Etter hvert ble rådet oppløst og Quisling overtok makten.

Reparasjonsoppdrag

Nilsen ble sendt på flere reparasjonsoppdrag både innenlands og i Finland. På et oppdrag i Kirkenes skrev han i perioden 3. juni til 8. august 1942 en detaljert dagbok. Her forteller han at de fløy over Sverige og Østersjøen, og at de måtte mellomlande i Björneborg (Pori) i Finland. Han har nedtegnet en rekke enkeltheter om hva de arbeidet med, både om hvilke typer arbeider og antall medgåtte timer. Han beskriver også et dramatisk oppgjør mellom finner, der en av dem trekker opp en pistol og skyter ned motstanderen, heldigvis uten å drepe.

Sammen med flere andre som hadde jobbet for Junkers begynte Nilsen etter krigen i DNL, som gikk inn i SAS i 1948. Her fortsatte han fram til oppnådd pensjonsalder og levde hele sitt voksne liv i Skedsmo.

Gjenfunnet 33 år etter krigen

Nilsen har selv skrevet inn følgende i dagboken: Boken er kommet til rette etter 33 år i dag 18/8-78. (Den har vært hos Goggen siden vi flyttet derfra 23/12-45)

Timelister

Bak i dagboken er det ført detaljert oversikt over reise og -arbeidsdagene i perioden fra 3/6 til 20/8. Hver dag med rubrikker for timeantall i kolonnene henholdsvis «Ordinær, 25%, 50%, 100%» Det framgår at han arbeidet sju dager i uka, 48 timers uke pluss opptil 15 timer overtid. Arbeidstiden på hverdager var nok 8,5 timer med ordinær lønn, pluss 2 eller 2,5 timer daglig overtid som ga 25% tillegg i lønn. Arbeidstid lørdager med ordinær lønn ser ut til å ha vært 5,5 timer pluss overtid (lørdag + søndag) på opptil 15,5 timer som ga 100% overtidsbetaling. Timelistene gjengis i vedlagte tabeller.

Dagboken gjengitt ordrett

Onsdag 3/6-42

Den lenge påtalte Kirkenes tur begynnte i dag. Vi startet fra Kjeller kl 2 (14). Turen gikk først til Fornebu hvor vi landet for og hente noen papirer. Vi fløi derfra kl 14.30 og landet i Björneborg (Pori) kl 18.00. På denne strekningen var det lite og se for vi fløi over Sverige og Østersjøen og inn i Finland. Det var et ensformig landskap. Ingen byer og se før i kom til Björneborg. Jeg var litt luftsyk mellem kl 16-17, med det gikk fort over. I Björneborg fyller vi bensin og olje. Den første middagen i utlandet blir spist med god appetitt. Det var kjøttsuppe. Vi starter igjen kl 20. Det samme ensformige landskap fortsetter. Bare myrer og små sjøer med litt furuskog og dvergbjerk i mellem er alt vi ser. De enkelte små gårder som vi ser er opstykket så det er bare noen små flekker mellem hver dreneringsrenne. Det er ubegripelig at folk kan eksistere her. Vi lander i Rovaniemi kl 23.00. Vi overnatter her i noen tyske brakker. Solen er oppe enda kl er 24.00.

Torsdag 4/6-42.

Jeg våknet tidlig idag. Det er overskyet og jeg ligger og ser på skyene som driver forbi i retning til Kjeller. Jeg ønsker at jeg kunde sitte på en av dem ned igjen. Klokka er 9 og vi får værvarslingen, det er startforbud. Det sner i Kirkenes. Vi ligger bare og drar oss i dag. Maten er helt fin. Gutta ligger og ønsker at de alt var i Kirkenes, men jeg tror det blir noen lange uker der oppe. Utpå kvelden spiller vi litt kort så humøret er bedre enn i dag. Ved halv tolvtiden hender det noe som får humøret ned igjen. Det ligger en brakke 50 m fra oss, som det ligger noen finske arbeidere i. Plutselig så sier en av gutta som sitter og ser ut gjennem vinduet: Nå blir det slagsmål her karer. Vi reiser oss opp og løper til vinduene for og se på hvordan et finsk slagsmål arter sig. Den ene finnen prøver og få den andre vekk med og dytte til ham i brystet, men da tar den andre efter kniven, men før han får brukt den har den som antagelig begynte og krangle trukket en revolver og på kort hold skjøt han den andre gjennem brystet. Skuddet gikk inn ved halsen og ut igjen i ryggen. Den som skjøt han stod og så på den andre lenge, men så ruslet han vekk som om ingen ting var hendt. De andre arbeiderne gikk ut og inn og bare så på han som var skutt. Han lå og vred seg for han var ikke død. Når det endelig kom hjelp (Tyskere) tilstede så hadde han reist sig opp igjen og med umenneskelige krefter fikk han kravlet seg inn i brakken. Når tyskerne vilde ta skytevåbnet fra han som skjøt så trakk han kniven, men en tysker som var kjapp nok greide og få tatt i fra ham den. Det var en halvtime som jeg sent vil glemme. Noe så rått har jeg ikke kunnet tenke meg muligheten av og få se. Vi legger oss med følelsen av og ligge midt i et usivilisert strøk med røvere og mordere på alle kanter. Noen tyskere som var oppe der så at han som blev skutt antagelig klarer sig. Solen er oppe hele natten. Kl. er 00.40.

Fredag 5/6-42.

Idag sov jeg lenge. Det er dårlig vær med noen enkelte snebyger. Startforbud. Dagen blir lang. Vi snakker med noen finner og bytter til oss noen finske mark. En av disse karene var med i Holmenkollens 50 km i 1928 hvor han blev nr. 4. Han har også vunnet en 50 km i Zakopane. Han hetter Hoitkinen. Jeg kjeder mig dagen lang. Vi legger oss tidlig idag for det blir vel fint vær i morgen så vi kommer videre. Det er mye og god mat. Det eneste vi mangler er vann og melk. Vannet kan vi ikke drikke her. Lørdag 6/6-42. Det blir ingen reise i dag heller. Noe så kjedelig har jeg ikke oplevd før. Vi får ikke lov å gå noen steder for vi har jo ikke noen pass. Tyskerne som er med oss de reiser jo naturligvis til Rovaniemi. Idag er det også blitt stukket ned en finne her, men vi fikk ikke se det. Det er visst vanlig at noen blir stukket ned her om dagen. Jeg lengter til Skedsmo igjen. Det er jo lørdag. Søndag 7/6-42. Idag er det bedre vær. Kl. 1.00 får vi beskjed om og reise videre. Vi starter kl 3.00. Efter en halv time i luften begynner landskapet og forandre sig. Det blir mer kupert og langt borte kan vi se snefjellene i Norge. Vi flyr nu i 800 m høide og det er rent moro og være på vei mot Norge igjen. Jo lengere vi kommer mot nord blir hummøret bedre blandt oss. Efter en times flyvning er vi nokså nær fronten. Nu begynner det å sne og blåse ganske kraftig så flyet kaster sig godt. Vi flyr nu over en sjø som ligger nær norske grensen. Kl 4.30 flyr vi over grensen og vi er atter i Norge. Nu flyr vi over bare fjell. Det er ikke langt igjen til Kirkenes. Kl. er 5.30 og vi har Kirkenes under oss. Landingen foregår akurat når det setter inn med snebyger, men det går fint. Efter en times venting blir vi endelig hentet og kjørt ned til en brakke som blir oppholdsstedet vårt mens vi er her og det er visst ikke noe luksus hotel. Det er et trangt og ukoselig rom hvor det står plasert 8 køier. Vi får tre ulltepper hver så vi må ligge med klær på for ikke og fryse i hjel for det er nokså kalt her oppe enda. Det blåser en kald vind som er akurat som om en skulde få en bøtte kalt vand over sig. Det blir dårlig med mat idag, men det blir vel bedre i morgen. Vi legger oss ganske tidlig.

Mandag 8/6-42.

Vi er oppe kl 6.00. Skal begynne på arbeide kl 7.00. Da vi kommer opp i hallen blir vi ganske grundig dukket vi går med halen mellem beina (hvis en kan bruke et slikt uttrykk) for det arbeide som vi trodde skulde ta to mnd. det vil nok ta 4-5 mnd. Det er et ganske solid kresj for hele bånd på flyet er ødelagt og vingene er også nokså kaputt. Alle 3 motorer må skiftes, så her blir det arbeide nok. Det er ingen morro og begynne på denne dritten. Det første vi gjør er og få løftet op flyet. Vi bruker en jekk og løfter det med for noen kran er det ikke her. Vi begynner og se på hvad som mangler til motorer og montering og det er ikke småtteri. Vi kunde ikke ha drømt om at det skulde være sånn når vi var på Kjeller. Hvis det var noen som hadde visst hvordan dette flyet ser ut så hadde nok ikke denne turen blitt noe av. Den første dagen er forbi og vi er ikke høie i hatten. Vi arbeider fra kl 7 til kl 19.00. Maten er fin.

Tirsdag 9/6-42.

Det er igjen en dag. Vi går løst på svineriet med hummøret på null. Idag får vi utlevert vaterte kjeledresser for det er fremdeles kalt og dårlig vær. Den første motoren gikk ut idag, men jo mer vi arbeider til mer blir det. Tyskerne liker heller ikke dette her. Vi får fremdeles bra mat uten kort. Tobakk får vi også.

4/7. Lørdag.

Idag blev en av gutta (Haugan) innlagt på sykehus. Han har lungebetennelse. Han blir antagelig borte i fjorten dager.

10/7. Fredag.

Idag hadde vi det første store angrep på plassen. Det blev sluppet en 15 bomber. Ikke noen ødeleggelse av betydning

11/7 Lørdag.

Idag har vi hatt seks allarmer. Det blev bombet et bensinlager som blev antent. Vi lå en 100 m fra nedslaget. Det er stille og rolig.

7/8.

Idag blev siste motoren satt inn. Det er slutten. En uke til så er vi reise ferdige.

8/8.

Arbeide går raskt unda. Dårlig vær.

9/8.

Siste reguleringene ferdig. Stille og rolig.

10/8.

Det blir utført forskjellige småarbeider.

11/8.

Flyet blir flyttet ut av hallen.

12/8.

Motoren blir prøvekjørt og regulert. Alt går bra.

13-14/8.

Siste kontroll over motorer og fly blir foretatt. Det blir funnet lekkasje i oljeanlegget i ventilen og ventil batteriet er utett. Motorene er helt uten punkter.

15/8.

Prøveflyving. Det blir foretatt tre flyvinger som forløper bra. Vi må skifte reduksjonsventil ellers er alt i orden.

16/8.

Vi må skifte hjul for det blir funnet en større rift i dekket

17/8.

Vi går og venter på besetning som kommer fra Kjeller. Kanskje vi kan få anledning til og bli med flyet til Kjeller.

18/8.

Vi er reiseklare på korteste varsel. Ikke noe arbeide.

Kilder

Johan Nerdrum: "FUGL FØNIX", Oslo 1986. Arne Nilsens personlige dagboksnotater.


Kjeller kart grunnlag 1878.jpg Inngår i prosjektet Kjellerhistorien, der det legges ut artikler og bilder i Kjellers historie fra starten i 1912 til i dag. Lokalhistoriewikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes på prosjektets forside og i denne alfabetiske oversikten.