Berit Sagen Ramsfjell

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Berit Sagen Ramsfjell (født 7. april 1927 i Aker) er pensjonert lektor og forfatter. Hun har for det meste skrevet ungdomsbøker, oftest med historisk vinkling. I tillegg har hun utgitt tre lokalhistoriske bøker om temaer fra Askers historie og flere lærebøker.

Hun ble cand.philol. med fagene norsk, historie og engelsk i 1952. Året etter gifta hun seg, og paret fikk fire barn. Yrkeskarrieren som lektor ble fordelt mellom fire skoler, med lengst fartstid på Asker videregående skole.

Forfatterskapet begynte med lærebøker i norsk. En fascinasjon for historiske romaner, der hun selv særlig trekker fram verkene til Sigrid Undset, Vera Henriksen og Ragnhild Magerøy, førte til at hun begynte å skrive historiske ungdomsbøker.

Hennes interesse for friluftsliv førte henne ut på stier og veifar i Vestmarka. Dette vekka en interesse for lokalhistorie, og erfaringer fra turene ble samla i boka Turhåndbok for Asker som kom ut i 1980. Konglungens historie kom ut i 1998, utgitt av Konglungen vel. De fant et nytt hjem : om utvandringen fra Asker til USA fram til 1914 ble utgitt i 1995 av Asker og Bærum historielag.

Hennes første roman, Baglerhøvdingens sønn, kom ut i 1981. Her brukte hun lokalhistoria som inspirasjon, og kalte hovedpersonen Tord fra Bladstad - en sønn av Gudolv av Blakstad som er kjent fra sagaene. To senere bøker, Tord i Vesterled og Nidarskatten, handler også om Tord. I senere bøker har hun brukt finneinnvandringa, som har satt spor i Vestmarka. I Partisaner på Krokskogen er hovedpersonen Kari Hiran, kjent som Krokskogens første partisan. Hun har også skrevet to bøker om Anna Colbjørnsdatter, Fru Anna Ramus og Stengt sinn. Det neste hovedtemaet ble den norrøne befolkninga på Grønland, som er temaet i Mot ukjente kyster. En ungdomsroman for Leiv Eirikssons tid.

Per 2019 er hun fortsatt, 92 år gammel, aktiv som foredragsholder og oppleser i Asker.[1]

Bibliografi=

Lokalhistorie

Lærebøker

Skjønnlitteratur

Referanser

  1. Se «Hva skjer?», Budstikka 2019-01-14. Digital versjonNettbiblioteket.

Litteratur og kilder