Bjørn Melø

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Østlands-Posten 4. mai 1976; utsnitt av omtale av Bjørn Melø i forbindelse med et arrangement i Sandefjord.

Bjørn Melø (født 19. mai 1927 i Andebu, død 1. januar 2022) var tryllekunstner, komponist, tekstforfatter, dikter, sanger, gitarist og portrettegner. Han oversatte også utenlandske sangtekster til norsk. Som tryllekunstner behersket Melø det hele: close-up, manipulasjon, illusjon, utbryting og komisk trylling. Som mentalist gjorde han en blindkjøring fra Drammen sentrum til Gullskogen i en sjåførskolebil, en tankelesingsakt og kom med forutsigelser. Melø var medlem av Magisk Cirkel Norge fra 1949. Han ble utnevnt til «Årets tryllekunstner» i 1993.

Foreldrene var hvalfanger og senere vognmann Ole Børresen Melø (1898–1967) og pike Ragnhild Marie, f. Tveitan (1904–1956). Faren kom fra Hedrum, og moren kom fra Kodal. Bjørn Melø ble døpt i Kodal kirke. Adresse på det tidspunktet var morens slektsgård Tveitan. Melø flyttet til «Lillehus» (Welhavens vei 2) på Nanset, da han var to år gammel. Bjørn Melø giftet seg 22. november 1952 med Hulda Simensen fra Sunde i Bødø. Som utøvere kalte de seg opprinnelig Melini og Melita. Da Melitta-kaffen kom til Norge, måtte paret skifte navn til Melini og Lita. Navnet Melini var det Terje Nordnes som fant på.

Barnebarnet Desirée har fått opplæring som tryllekunstner av sin bestefar.

Ekteparet forsøkte å leve et «rolig» familieliv og eide 1961–1962 fruktforretningen «Favorit» i Nansetveien 48. Det ble kortvarig. Nye lukrative jobbtilbud som illusjonist ble for fristende.

Liv

Welhavens vei 2: «Lillehus». Bjørn Meløs barndomshjem.
Foto: Morten Bakkeli (2010).

Kun som sanger

Melø dro på sin første turné som toåring, hvor han sang norske folkemelodier, som han hadde lært av moren. Melø framførte to sanger i amatørkonkurransen på Munken, som Larvik Ungdomskorps sto som arrangør for 8. oktober 1941. Nybrotts referent mente at han hadde en bra stemme og virket svært frimodig. Melø var andre deltaker i amatørkonkurransen, som Larvik Ungdomskorps arrangerte på Munken 1. desember 1942. Nybrotts referent skrev at Melø først sang «Matinata», som han mente viste seg å være et for stort nummer for ham, og at det gikk litt bedre da han etterpå sang «Norge, mitt Norge».

Han vant herreklassen i refrengsang-konkurransen i Brekkeparken i Skien i 1961 og 1962. Under et tilfeldig besøk i Folkeparken i Århus i Danmark i 1961 spratt han opp på scenen under en refrengsang-konkurranse og vant førstepremien i konkurranse med ti andre deltakere. Melø ble akkompagnert av et sveitsisk timannsorkester. Publikum var dommerne i konkurransen. I 1962 vant Melø en sangkonkurranse i Bødø og sang i den lokale radioen.

Melø har sunget for Rikskonsertene og for Folkeakademiene. Han har opptrådt på TV-programmet Husker du?.

I artikkelen En bemerkelsesverdig fyr, som stod på trykk i Østlands-Postens utgave 13. mai 1997, fortalte han dette til journalist Eva Aaserud: «Jeg ser an mitt publikum. Er det et klassisk publikum, blir det arier. Er det et mer frikete publikum, legger jeg meg på viser eller slagere. Det gjelder å være allsidig, det gjelder å føle hva publikum vil ha, og hva de har krav på.»

Som tryllekunstner og som sanger / tryllekunstner

Melø fortalte selv at han lærte å trylle innen han kunne lese. Ti år gammel hadde Melø sin første betalte opptreden som tryllekunstner. Etter middelskolen reiste han på turné i Norge med den italienske klovnen Cavalini. Tidlig var Meløs mor, Ragnhild, assistent, og de hadde en tankelesingsakt sammen.

Som «Fakiro Ma Benjo» opptrådte han blant annet på Stjerneparadens revy i Losjelokalet, Stavern, 22. desember 1945, og på norgesturnéen til det tsjekkoslovakiske sirkuset «Cirkus Hippodrom» i 1949. Melø ble i annonsene titulert som «Norges mest elegante professor i magi». Nansets Idrettsforenings olsokstevne 29. juli 1950 ble det sang av Melø til trekkspill-ledsagelse av Arne Roppestad. Melø framførte blant annet sine egne komposisjoner. På Hovland Folkepark 2. og 3. juni 1951 opptrådte han som tryllekunstneren og kortmanipuløren «Fakiro». Også her sang og spilte Melø sine egne komposisjoner.

Under speiderfesten på Kysthospitalet 16. februar 1952 var Melø først ut. Han sang og spilte et par av sine komposisjoner. Det var imidlertid som tryllekunstneren «Fakiro» at Melø høstet den kraftigste applausen. Han tryllet fram kort fra lommene på én av pasientene, som ble ikke mindre enn stum av overraskelse. Da Melø til slutt tryllet fram blomster til seg selv fra kortstokken, var suksessen absolutt sikret.

Under Vestfold Ungomdsfylkings store amatørkonkurranse, som ble avviklet på Borreborg ved Skoppum 19. februar 1956, ble Melø nummer én i klassen Diverse for deltakere over 15 år. Han tok andreplassen i en konkurranse blant tryllekunstnere fra de nordiske landene under «De internasjonale tryllekunstneres 28. kongress», som ble arrangert i Oslo i oktober 1956. Melø kalte seg da for «Cavalero». Det ble 19. april 1959 holdt en aftenunderholdning i Losjelokalet på Østre Halsen. Styret til Østre Halsen Guttekorps var arrangør. Hensikten var å få samlet inn en del penger til innkjøp av nye instrumenter. Melø, som også denne gangen opptrådte under navnet «Cavalero», viste sine fingerferdigheter og sang viser.

Melø opptrådte sammen med hustruen – som Melini og Melita – blant annet på jule- og nyttårsfesten til Y.K.K. i Villa Farris 11. januar 1962, Magisk Junior Sirkels matiné på Fredrikstad bibliotek 21. januar og Stavern Mannskors aftenunderholdning 1. mars samme år. Han opptrådte samtidig alene som «popsangeren» Bjørn Melø. Paret deltok også på en turné sommeren 1962. De opptrådte blant annet på Hamar Mart'n og Momarkedet. Meløs trylleopptreden i Teatersalen i Oslo fikk god kritikk, blant annet i Dagbladet. .

Melø var arrangør av og ledet talentkonkurransen med deltakere fra hele Vestfold, som ble holdt på Ravndal ved Tønsberg 16. juni 1963.

I slutten av 1966 ble Melø og hans hustru sendt av forsvaret på en turné i Nord-Norge i en måned. Den var problematisk til sine tider med livsfarlige bilturer på holkeføre og dramatiske overfarter i torpedobåter. I Byrunden, som kom på trykk i Østlands-Postens utgave av 7. desember 1966, skrev signaturen Taurus (Janke Mürer) at et nytt nummer vakte berettiget oppsikt i militærforlegningene: Melø bandt sin kone til en marterpel med solide tau, holdt et teppe foran henne, fyrte av et pistolskudd og dermed var fruen fri. Han sang også for værbitte soldater med hjemlengsel. Turnéen ble avsluttet i Kautokeino. I den ovennevnte Byrunden omtalte Taurus også dette: «I går sto Melø på vårt kontor og tryllet fram utenlandsk valuta av en utømmelig lommebok. Han hadde heller ingen vanskeligheter med å fylle ut en sjekk uten fyllepenn, og gamle norske 5-kronesedler vekslet han behendig i norske tiere like fort som vi ville klart å bruke dem opp!»

Melini og Melita vant i april 1972 førstepremien i illusjonistklassen under Den internasjonale magiske festivalen i Karlovy Vary i Tsjekkoslovakia. I oppvisningen inngikk nummeret «Sverdkurven», hvor Melini – med ti sylskarpe sabler gjennomboret en kurv, der kona Melita lå. De begynte med dette nummeret i 1965 og trente på det i fem år til de fikk det slik de ønsket det.

Under Magisk Festival i Oslo i 17. september samme år erobret paret en førstepremie i klassen illusjon og fikk en tredjepremie i klassen presentasjon.

Melini og Melita deltok i programmet Mere trolldom!, som 3. januar 1973 ble vist på NRK Fjernsyn. De medvirket også i programmet Fint som snus, som 18. februar samme år ble sendt direkte på svensk TV 1.

Under årsmøtet til Svensk Magisk Cirkel i 1973 vant Melini og Melita en førstepremie i klassen scenemagi i hard konkurranse med andre tryllekunstnere fra Norden. Prisen var et resultat av Melinis lysforsvinningsnummer, hans barberbladspising – hvor barberbladene kom ut igjen hengende på en tråd, som han spiste til «dessert» – og Melinis og Melitas eminente sverdkurvnummer (som de kanskje var alene om i verden).

I september 1973 deltok Melini og Melita med nummeret «Sverdkurven» på Den magiske festivalen i København. Feil musikk ble spilt. Dette førte til at Melini overskred tiden for utførelsen av nummeret og at en rød lampe ble tent. Med ett minutt og 50 sekunder overskred han det oppsatte tidsskjemaet og falt da ut av bedømmelsen. Melita ble imidlertid kåret til Nordens beste kvinnelige assistent.

Senere samme år la paret ut på en suksessfylt turné i Nord-Norge, som gikk helt til Hammerfest. I mellomtiden opptrådte de på finsk fjernsyn i et program, som ble sendt 9. desember 1973. Der var Melini og Melita de første i Norden som lanserte nummeret «Zig Zag Lady», hvor Melini «deler» sin partner med to store kniver og trekker henne ut på midten.

Under en hyggekveld på Velferdssenteret i Stavern 31. januar 1980 ble «Fredriksvernprisen» delt ut til blant annet Lita og Bjørn Melø. Prisen var et litografi av Iselin Bast med motiv fra Leiren. Det het i statuttene for prisen at den skulle gis som påskjønnelse til personer eller institusjoner som gjennom et lengre tidsrom hadde vært med på å fremme og styrke velferdstjenesten for det militære personell i Stavern.

Tegner og forfatter

Melø har tegnet siden han var fem år. 15 år gammel leverte han tegninger av skuespillere til Filmbladet. Larvik Kunstforening åpnet 26. september 1954 en hobbyutstilling i Herregården, der Melø bidro med malerier. Under juleutstillingen på Galleri Trudvang fra 7. til 17. desember 1972 stilte han ut tegninger, en portrettserie av personer som hadde offentlighetens søkelys rettet mot seg i 1972 – både lokalt og globalt. Melø stilte også ut noen sildemalerier samt håndmalte postere og duker. Han har hatt utallige utstillinger både i Larvik og andre byer.

Melø var redaktør for ett nummer av fagbladet Illusjonisten (nr. 8, april 1962). Det var et minnenummer etter utgiver og redaktør Harry Masques død.

Melø er representert med fem i dikt i Odvar Schrøder-Jensens bok Larvikspoesi (2011). Sommeren 2011 fikk Melø en novelle på trykk i ukebladet Allers.

Kilder