Edit Notowicz

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Edit Notowicz (født 16. mars 1929) vokste opp i Ungarn. Familien bestod av mor, far og tre søsken.

Hun ble som 15-åring deportert til Auschwitz i mai 1944, videre til Hainichen i oktober 1944, for til sist å gå dødsmarsjen til Theresienstadt i april 1945. I Auschwitz ble hun snauklippet og sterilisert. Etter krigen viste det seg at hun var eneste overlevende i familien. Da hun dro hjem til familiens hus ble hun jaget vekk, da nye folk hadde flyttet inn. De ville ikke vite av henne og jaget henne vekk. Etter hvert kom hun til Norge og bosatte seg i Trondheim.

Motto: Hjelp – ikke fornekt det du ser rundt deg!

Notowicz har vært tidsvitne på fredsturer til Auswitcz-Birkenau. Der fortalte hun: Jeg har alltid ønsket å være til hjelp for andre mennesker. Mennesker som er i vanskeligheter og som trenger en hjelpende hånd. Derfor har jeg mitt eget slagord: ”Hjelp – ikke fornekt det du ser rundt deg!” En kan vel kanskje si at det også er mitt partiprogram, for jeg er både medlem og formann i mitt eget parti. Her har jeg kun en fastspikret paragraf: ”Du skal ikke hate, eller se på forskjellene mellom ulike mennesker, men se på det som vi har felles.” For meg spiller det ingen rolle om det er en jøde, kristen, buddhist eller muslim. Vi bør søke å finne en felles plattform og ha respekt for hverandre. Først da tror jeg vi kan begynne å bygge opp en fredelig sameksistens.

Dokumentar

Filmen, Mørketid : kvinners møte med nazismen, av forfatter og regissør Karoline Frogner er et dokument over ti kvinners historie. Ti kvinner som var partisaner, motstandskvinner, kommunister, jøder, som ble sendt i fangenskap og som overlevde de tyske leirene. På en lavmælt måte trer livene deres fram. De arbeidet illegalt, mistet sin frihet, sine menn, barn og hjem. Livet i leiren kom til å prege dem for alltid. Men da de kom hjem var det ingen som turte å snakke med dem om det de hadde opplevd. I denne dokumentaren lar Karoline Frogner kvinnene komme til orde. I intervjuer og rekonstruksjoner fra fangeleiren blir denne delen av historien fra 2. verdenskrig rullet opp for oss. Det skulle gå 50 år før det skjedde. Disse 10 kvinnene er portrettert i filmen: Sara Uthaug, Sonja Coucheron, Inger Gulbrandsen, Sigrid Heide, Lille Graah, Dagny Loe, Henriette Lorentzen, Ruth Nervik, Jørgund Sivertsen og Edit Notowicz.

Filmen fikk Amanda for Beste dokumentarfilm i 1995.

Referanser og litteratur

  • Lothe, Jakob: Kvinnelige tidsvitner : fortellinger fra holocaust. Gyldendal, 2013, s. 119-129. ISBN 9788205457065. Digital versjonNettbiblioteket
  • Schjølberg, Oddvar: Edit Notowicz. Aktive Fredsreiser.no. Besøkt 08.09.2020