Hanne Anette Balch Fjalestad (1967–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
"Hanne Anette Balch Fjalestad 43 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022).
Lunner kommunes 22.juli-minnesmerke er reist rett utenfor Lunner Ungdomsskole og Lunnerhallen, på andre siden av veien for Lunner rådhus.
Foto: Eva Rogneflåten (2021).
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Hanne Anette Balch Fjalestad, 43 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023).
22.juli-senterets bursdagsblomst til Hanne Anette Balch Fjalestad, 13. oktober 2022.
Foto: Skjermdump 22. juli-senterets Facebookside.

Hanne Anette Balch Fjalestad (født 13. oktober 1967 i Herning i Danmark, død 22. juli 2011 på Utøya) arbeidet som frivillig i Norsk Folkehjelp Hadeland, og det var i den forbindelse hun var på Utøya, sammen men sju andre fra Folkehjelpa. Fjalestad, som var på Utøya for tredje gang, prøvde å redde ungdommer fra å bli drept i terrorangrepet på Utøya, ved å gå mellom dem og terroristen i Kafébygget. Datteren på 20 år, som også var på øya som frivillig for Norsk Folkehjelp, overlevde.

Fjalestad var utdannet omsorgsarbeider og jobbet i en bolig for psykisk utviklingshemmede og på sykehjemmet i hjemkommunen Lunner. Hun viet ellers mye av sitt liv til frivillig arbeid. I 2009 meldte hun og resten av familien seg inn i Norsk Folkehjelp Sanitet Hadeland. Hun tok flere kurs i førstehjelp, søk og redning. I tillegg var hun frivillig i korpset, der de fire barna spilte, og engasjert i barnemisjon innenfor pinsemenigheten på Grua, der hun blant ledet den ukentlige barneklubben. Fjalestad var dansk statsborger.

Familie

Hanne flytta til Norge i 1988. Her gifta hun seg og fikk barna Anna, Per Olav, Emil og Willy.

Bisettelsen

Fjalestad ble bisatt fra Lunner kirke onsdag 3. august 2011. Under bisettelsen var det offisielle Norge representert ved statsråd Erik Solheim, som talte. Videre var den danske ambassadøren til Norge, Hugo Østergård Andersen, samt riks- og fylkespolitikere, representanter fra Arbeiderpartiet og ikke minst medlemmer fra Norsk Folkehjelp lokalt og kolleger til stede.

Det var pastor John Lehre som forrettet, og seremonien ble innleda av Marit Stenbråten og Tor Stein Brennas duett «Kjærlighet». Deretter holdt Fjalestads far tale for sin datter. Lunners ordfører Anders Larmerud (H) sa i sin tale blant annet: «Nå skal vi vise kjærlighet og omsorg i en praktisk hverdag.» Anne Berit Stavenes og Elin Skovly hilste fra Norsk Folkehjelp og Anne Hilde Arnesen fra Røde Kors. Da kista ble båret ut, stod Norsk Folkehjelp æresvakt.

Etter bisettelsesseremonien i Lunner kirke reiste begravelsesfølget til Grue kirke, der hun ble stedt til hvile.

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

43 år gamle Hanne Anette Balch Fjalstad viste et enestående heltemot da hun stilte seg opp som et levende skjold for å beskytte en flokk ungdommer på Utøya. Vitner har fortalt at Hanne gikk mot gjerningsmannen mens hun ropte: ”Man skyter da ikke på barn!” Hun forhindret sannsynligvis at flere ble skutt, men ble selv offer for gjerningsmannens kuler.

Danske Hanne var i frivillig tjeneste for Norsk Folkehjelp på Utøya da katastrofen inntraff. Mens Hanne gjorde hva hun kunne for å beskytte en flokk AUF-ere utendørs, hjalp hennes datter Anna, også hun fra Folkehjelpen, til med å samle flest mulig leirdeltakere i skolestua. Her barrikaderte de seg med madrasser og møbler foran vinduene. Anna gjorde en flott jobb med å trøste og berolige ungdommene. 47 kom levende ut fra skolestua. (...)

Hanne var omsorgsfull, med et varmt blikk for sine medmennesker. Hun var engasjert og ikke redd for å si ifra hvis hun var uenig med andre i ulike saker. Med sin saklige og konstruktive væremåte skapte hun forståelse og toleranse for meningsforskjeller.

Hanne var også aktiv i barnemisjonen på Grua og engasjert korpsmamma for barna sine. Hun var til stede for barn og unge i lokalmiljøet, og satte alltid andres behov foran sine egne. (...)

Eskil Pedersen Åsmund Aukrust Tonje Brenna Jens Stoltenberg Helga Pedersen Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet.[1]

Minneord fra Norsk Folkehjelp

Omsorgsmennesket Hanne Anette Balch Fjalestad (43) mistet livet i sitt forsøk på å redde ungdom på Utøya. Hun gikk imellom gjerningsmannen og ungdommene på Utøya mens hun ropte: «Du kan ikke skyte barn!» Hun var på AUFs sommerleir som sanitetsmannskap fra Norsk Folkehjelp Hadeland og ble drept i tjeneste. (...)

Da gjerningsmannen gikk i land og begynte å skyte, samlet Hanne en gruppe ungdommer bak seg for å beskytte dem mot skuddene. (...)

Da meldingene om en eksplosjon i regjeringskvartalet begynte å komme, gikk Hanne til et informasjonsmøte for å trøste og støtte ungdommene der. Da gjerningsmannen gikk i land og begynte å skyte, samlet Hanne en gruppe ungdommer bak seg for å beskytte dem mot skuddene. Hun var terroristens fjerde drapsoffer.

Hanne viste omsorg i alt hun gjorde, og var opptatt av å ta vare på andre, enten det gjaldt hennes egne barn, familie og venner, beboerne på institusjonene hvor hun jobbet, savnede personer når hun deltok i søk- og redningsaksjoner eller ungdommene på Utøya.

Hanne Anette Balch Fjalestad var en ekte ildsjel og en helhjertet representant for Norsk Folkehjelps visjon Solidaritet i praksis. Til det siste satte hun andre først. Norsk Folkehjelp minnes henne med respekt og takknemlighet. [2]

Minnesteder

Etter terrorangrepene ble det reist likearta minnesmerker over hele landet i ofrenes hjemkommuner. Lunner kommunes 22. juli-minnesmerke er reist rett utenfor Lunner Ungdomsskole og Lunnerhallen, på andre siden av veien for Lunner rådhus.

På bursdagen til hvert terroroffer setter 22. juli-senterets ansatte setter en blomst i resepsjonen, tar bilde av den og legger ut en minnetekst på sin Facebook-side.

Utøyakaia har hvert dødsoffer fått sin egen bronsesøyle, der navnet og alder er inngravert. Det er meningen at folk skal ta på det, slik at navnene kommer til å skinne mer og mer jo lenger tid det går. På bursdagene til dødsofrene setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen".

Minnebok på Utøya

AUF har laga en «minnebok» på Utøya, der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Nednfor er minneboka til Hanne Anette Balch Fjalestad avbildet.

Minnerom 22. juli-senteret

I 22. juli-senterets minnerom og gjennom berørtes vitneberetninger, møter en navn og ansikter på dem som ikke lengre er med oss. Hvem var de, og hva drømte de om? Det har vært et uttrykt savn fra etterlatte, men også publikum og skoleelever, å kunne bli kjent med de drepte ikke kun som ofre, men som de levende menneskene de var før 22. juli.

I filmene løfter 22. juli-senteret fram historier om de vi mista – fortalt av dem som husker dem best. I filmen om Hanne møter vi datteren Anna som selv var på Utøya under terrorangrepet.[3]

Referanser

  1. Slik minnes vi våre kjære. AUF og Arbeiderpartiet har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. https://www.vg.no/spesial/2011/22-juli/minneord/ap.php Besøkt 16.09.2021.
  2. Fantoft, Sissel: Tomrommet etter mamma. folkehjelp.no, 06 jul. 2021. Besøkt 14.10.2022.
  3. 22. juli-senteret: Hanne Anette Balch Fjalestad. I serien «Historier om de vi mistet».

Kilder og litteratur