Herman Jemtegaard

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Herman Jemtegaard fotografert utenfor Oberst Rodes vei 5 med sin motorsykkel ca. 1937. Ukjent fotograf.

Herman Jemtegaard (født 22. desember 1917 på Nordstrand i Oslo, død samme sted 28. november 1993) var mekaniker og montør. Han drev H. Jemtegaard Mek. Verksted i Bernt Knudsens vei 4B. Under andre verdenskrig drev han motorsykkel-, sykkel- og bilverksted sammen med broren Gudmund Jemtegaard, i Oberst Rodes vei 5.

Familie

Herman var yngste sønn av skredder Karen (1880–1946) f. Muribø og tømrer Gustav Jemtegaard (1878–1963). Da han ble født bodde de på eiendommen Villa Jemtegaard i Oberst Rodes vei 5[1] sammen med broren Gudmund.

Herman giftet seg i 1946 med Lillian f. Olsen (1920-2001). De fikk sønnene Arvid (f. 12.3.1947) og Tore (f. 11.5.1953). De første to årene bodde ekteparet i Oberst Rodes vei 5.

I 1948/1949 bygget Herman og faren et hus i Bernt Knudsens vei 4 B, på en tomt som ble skilt ut fra Lillians barndomshjem, "Villa Morak" i Bernt Knudsens vei 4. På 1980-tallet ble tomta delt og den yngste sønnen bygget et hus som fikk nummer 4D. Hovedhuset 4B ble solgt da Lillian døde i 2001.

Da Herman gikk bort i 1993, hadde Bekkelaget kirkegård samme år opprettet en anonym minnelund, der Herman selv valgte å ligge. Lillian hviler samme sted.

Utdanning/skolegang

Herman gikk på Bekkelaget folkeskole og Nordstrand Middelskole. I tillegg tok han blant annet maskintekniske kurs på Oslo Tekniske skole, sveiserkurs.

Virke

Jemtegaard var en dyktig mekaniker, montør og sveiser. Med sine kunnskaper og evner bidro han til mekanisk utvikling. For serieproduksjon bygget han blant annet en stansemaskin av gigantiske vifteblader, som ble montert på et nav. Produktet var laget for industrien, og oppdragsgiver var Sørumsand Mekaniske Verksted.

Han serieproduserte også et apparat som kaltes ABC-decontaminator (ABC står for Atomic, Biological, Chemical weapons, det vil si kjemiske våpen), som så raskt som mulig skulle dusje en som var blitt angrepet med for eksempel sennepsgass med varmt vann. Apparatet var kompakt med motor, brenner og radiator for hurtig oppvarming av vann under høyt trykk. Oppdragsgiver var Det norske Forsvaret ved Mads-John Thyvold (ukjent rang), men det var firmaet Carl Høie & Co, Oslo, som sto for bestillingen. Hermans sønn, Arvid, minnes at han var med på tester av dekontamineringsapparatet ved Ljanselva på midten av 1960-tallet. Arvid var da student ved Oslo Tekniske skole og kunne bistå i utviklingen av produktet, som ble til under den "kalde krigen".

Blant de mange andre oppdragene verkstedet til Jemtegaard fikk, var konstruksjon av et chassis til en spesialbenk for fysikalsk behandling, med heve- og senkemekanisme. Behandlingsbenken fikk navnet "Masolet", og en etterkommer er fortsatt (2022) på markedet. Oppdragsgiveren het Hartmark. Samme Hartmark hadde en metode for å dampe metall på plastikk, og Herman laget "skinnende og blinkende" julepynt som ble populært. Sønnene minnes farens verksted som et "magisk" sted.

Fritidsinteresser

Herman var, som sin far og bror, en habil skytter. Hans våpen var hagle, og han konkurrerte i leirdueskyting. Han var medlem av Nordstrand Jeger og Fiskerforening fra starten i 1936 og deltok i en rekke konkurranser. En vegg med sølvpokaler prydet stua hans. Herman var også en ivrig rype- og småvilt jeger.

Han var ellers musikalsk og spilte fiolin i lystige lag. Herman og Lillian var friluftsmennesker som, sammen med sønnene, trålet Østmarka på kryss og tvers.

Galleri

Referanser/noter

  1. I 1917 hadde eiendommen adresse til Raschs vei; Oberst Rodes vei fikk sitt navn først i 1938.

Kilder