Jens Røisli

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ordfører Jens Røisli ved skrivebordet på formannskapskontoret i Brandbu sentrum 1951. Foto: Nelly Westby Knutsen Eier:Randsfjordmuseet

Jens Røisli (født 2. oktober 1896, død 22. mai 1970) fikk stor betydning for Arbeiderbevegelsen på Hadeland som ordfører i til sammen 20 år for Brandbu kommune og Gran kommune, bestyrer av Oppland Arbeiderblads Hadelandskontor og forretningsfører for Folkets Hus i Brandbu, i tillegg til en hel del andre gjøremål og verv.

Jens Røisli var husmannsønn og vokste opp på husmannsplassen Bortenfor under Dvergsten i Mjønvald i Brandbu. Han var sønn av husmann, forpakter og sagarbeider Ole Jensen (født 1869 i Brandbu) og Gudbjør Jensdatter (født 1873 i Brandbu). Leddgikt førte til at Jens Røisli måtte finne noe fysisk lettere å livnære seg med enn sin far. Hans utdannelse var kun folkeskolen og en vinter på Vestoppland Folkehøgskule. Men han var engasjert og glad i å lese. Slik kom han inn i ledelsen av Brandbu Folkeboksamling.

Han var bestyrer og kasserer for Brandbu Kino fra 1936 til og med 1945. Fra 1946 ble han ordfører og sa fra seg jobben som bestyrer av kinoen. Samtidig ble han forretningsfører for Folkets Hus i Brandbu, et arbeid han kom til å ha i 21 år.

Oppland Arbeiderblad lokalkontor for Hadeland ble opprettet 5. juli 1929. Kontoret var hjemme hos Jens Røisli, som var bestyrer for lokalavdelingen. Kontoret ble flyttet til Folkets Hus i Brandbu i 1945.

Brandbu kommunestyre 1956-1959 med Jens Røisli som ordfører. Foto: Bjarne Ryste Eier: Randsfjordmuseet.

Fra 27. desember 1945 var Jens Røisli ordfører i Brandbu kommune. Han overtok jobben etter Thorvald Ulnæs. Røisli var ordfører i Brandbu kommune fra 1946 til 1961, og i Gran kommune fra 1962 til 1965. Da gikk han av etter 20 år som ordfører og ble hedret med Kongens fortjenstmedalje i gull. Han fortsatte en periode i kommunestyret og formannskapet i Gran kommune.

Da Jens Røisli gikk av som ordfører i 1965 uttalte han til Avisen Hadeland at kommunesammenslåingen av Brandbu kommune og Gran kommune ergret ham. Han kunne ikke forstå hvorfor de to herredene skulle slås sammen med tvang. De to bygdene ville utviklet seg bedre hver for seg, mente han.

Vegen fra Storlinna til Brandbu ungdomsskole og Brandbu idrettshall i Brandbu sentrum heter Jens Røislies veg.

Jens Røisli var far til lærer, forfatter og journalist Inger Johanne Røisli.

Kilder