Jevnaker husmorlag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Jevnaker husmorlag ble stiftet 22. februar 1935 i Solbakken i Jevnaker kommune. 28 medlemmer tegnet seg på det første møtet. Husmorlaget ble tilsluttet Norges Husmorforbund.

Etableringen

Fru Katrine Lie tok initiativet til å starte dette husmorlaget ved at hun satte seg i forbindelse med lagledelsen i Buskerud fylke, ved fru Kaja Brun. Fru Katrine Lie ble valgt til lagets første leder. Fru Eva Collett var lagets andre leder.

Opplysningsarbeid var viktig for husmorlaget. Første tema som ble satt på dagsorden var ernæringsproblemet. På møtene var det demonstrasjon av apparater og redskap som kunne lette husmorens arbeid, og matretter som kunne styrke helsen.

Aktiviteter

Mars 1940 startet Jevnaker husmorlag spedbarnskontroll på Nesbakken i Jevnaker. De første årene stod husmorlaget som ansvarlig for kontrollstasjonen. Deretter ble Jevnaker sanitetsforening med på driften. I 1960 var kontrollen utvidet til at barn opptil 3 år fikk regelmessig undersøkelse.

Under andre verdenskrig var det ingen medlemsaktiviteter i laget. Juni 1945 startet husmorlaget opp igjen. Da hadde de besøk av fru Brun og fru Collet som fortalte om hvor flinke kvinnene hadde vært til å utføre illegalt arbeid under krigen. På et møte i oktober 1945 var fru Kavli til stede og redegjorde blant annet fra forholdene i Nord-Norge. Laget hadde nyss avviklet basar, som fru Eivor Tveter berettet fra; stort overskudd. Men den saken som nok vakte størst oppsikt var planene om å få organisert husmorferie i Danmark for hadelendinger.

Annonsen som fortalte at husmorlaget gjorde alvor av å skaffe husmorvikar i Jevnaker, Eivor Tveter var komiteformann. Ringerikes Blad 28. april 1947.

I 1947 ble det nedsatt en såkalt husmorvikarkomite, som ble ledet av Eivor Tveter. Samme året ble den første husmorvikaren ansatt. Jevnaker Husmorlag og flere andre foreninger i Jevnaker gikk også sammen om å få til legekontroll av husmødre. De finansierte husmorferie og de satte i gang husmorgymnastikk. Dette kom senere inn under Jevnaker Idrettsforenings turngruppe.

På slutten av 1960-tallet hadde husmorlaget problemer med å få medlemmer. Dette førte til at laget måtte legges på is i 1971. I 1973 ble Ida Kristine Aas (Trondsen) den ildsjelen som startet laget på nytt.

Barnepark

I 1976 fikk laget låne en Moelvenbrakke og startet startet barnepark og arbeidsstue på eiendommen «Huskestua». Her ble det også avholdt lagsmøter og 6-årsklubb. Barneparken startet fra våren 1976 og 6-årsklubben fra høsten samme året. I 1985 driftet Jevnaker Husmorlag barnepark, korttidsbarnehage for fem- og seksåringer og arbeidsstue. Til sammen var dette et tilbud til cirka 90 barn. I 1988 ble det bestemt å selge Huskestua til Jevnaker kommune. Barneparken ble nedlagt fra sommeren 1988.

Nyere tid

Husmorlaget var nær ved å bli nedlagt etter salget av Huskestua i 1988. For å kunne fortsette laget etter 1989 har det vært to sentrale personer: Wenche Rolstad og Laila Haraldsen. I 2000 feiret laget 65-årsjubileum og hadde endret navn til Jevnaker kvinne- og familielag.

Jevnaker husmorlags arkiv oppbevares på Hadeland Folkemuseum i Opplandsarkivet avd. Randsfjordmuseet.

Kilder

  • Opplandsarkivet avd. Randsfjordmuseet, Hadeland Folkemuseum, OAHF-00683 Jevnaker Husmorlag
  • Avisen Hadeland: Slitte husmødre fra Hadeland tilbys ferie i Danmark. 16. oktober 1945.
  • Ringerikes Blad, 19.12.1945, side 1 og 4
  • Ringerikes Blad, 11.2.1960, side 4.
  • Avisen Hadeland, 25.2.1965
  • Avisen Hadeland, 4.12.1985