Johanne Zhangija Ihle-Hansen (2002–2019)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Terrorminnesmerket i inngangspartiet til Sandvika videregående skole.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Johannes hjerte i glass og stål.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Hjertet med dikt av Johannes' kontaktlærer Kristian Kaupang.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)
Terrorminnesmerke. Metallhylle til blomster og lys.
Foto: Eva Rogneflåten (2022)

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen («Joey» blant venner) var adoptivjenta fra Kina som bare ble 17 år gammel. Hun ble født i Kina 18. juni 2002 og kom hjem til Norge ni måneder gammel. Hun ble drept hjemme på Eiksmarka av sin egen bror, Philip Manshaus, lørdag 10. august 2019 fordi hun var av ikke-vestlig opphav. Manshaus ønsket å skåne foreldrene fra den rasekrigen han mente ville komme raskt. Etter å ha drept søstera si, så dro han videre til Al-Noor-moskéen i Bærum for å drepe flest mulig.

Den endelige obduksjonsrapporten viste at Johanne ble skutt og drept med fire skudd mens hun satt i senga si, og at der ikke var noen tegn til kamp. Den viser at Johanne ble påført tre skudd mot hodet og ett skudd mot brystkassa. Alle skuddene var dødelige og ble avfyrt kort etter hverandre. Etter drapet ble hun dekka til med dyna.

Hun hadde fortalt både kjæresten og venninner at hun syntes Philip hadde forandra seg i det siste og at hun var redd. Hun hadde bl.a. reagert på at han hadde hengt opp nazistiske symboler på rommet sitt.

Sandvika videregående skole holdt tirsdagen etter drapet en minnestund for den 17 år gamle medeleven.

Bisettelsen

Johanne Zangjia Ihle-Hansens dødannonse i Aftenposten 23.08.2019, s. 61.

Johanne ble bisatt i Haslum krematoriums store kapell i Bærum 4. september 2019, der mange hadde møtt fram. I tillegg til familie og venninne, så talte filosof Henrik Syse, ordfører i Bærum kommune Lisbeth Hammer Krog (H), samt justisminister Jøran Kallmyr (Frp). Det muslimske samfunnet og medlemmer av moskéen Al-Noor Islamic Centre var ønsket spesielt velkommen til å delta i bisettelsen. Utvalgsleder derfra, Amna Moammar, holdt minneord på vegne av moskeen. Hun kalte Johanne en helt, og sa at hun trolig avverget at flere liv gikk tapt den dagen. – Vi er alle i sorg, sa hun og takket for at de fikk ta del i seremonien.

Justisminister Jøran Kallmyr mante i sin tale til forsoning og sa at det er den beste måten å sikre at noe slikt ikke skjer igjen. – Dere har gitt rom for styrke og forsoning, der det ville vært lett å ty til mistenkeliggjøring. Vi må fortsette arbeidet med å gjøre Norge til et trygt og åpent samfunn for alle mennesker, sa han.

Johanne var sterkt opptatt av antirasisme. I stedet for blomster ba familien om bidrag til Antirasistisk Senters ungdomsavdeling Agenda X.

Rasisme og mobbing

Det har kommet fram at Johanne ble erta for sin opprinnelse gjennom oppveksten.

Markering for Johanne

Utenlandsadoptertes politiske utvalg og Antirasistisk Senter holdt onsdag 9. oktober 2019 lysmarkering i Oslos gater for 17 år gamle Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.

Lysmarkeringa starta ved 17-tida på Jernbanetorget i Oslo med banner med budskapet «hat trenger motstand». Veien gikk deretter til Stortinget hvor det ble holdt appeller av blant annet Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap) og en av Johannes nære venninner, Catarina Annabelle Fuhoung Redisch.

– Jeg vet at Johanne ble ertet selv i oppveksten fordi hun var adoptert. Etter terroren 10. august er det skrevet mye om at dette er noe mange adopterte opplever. Vi faller jo mellom veden og barken. Vi er norske, men ikke norske nok, sa hun i sin tale til de fremmøtte, ifølge NRK.

Leder i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen sier i en pressemelding at markeringa er viktig fordi mange av ofrene for rasistisk og høyreekstremt hat i Norge, har vært barn og unge: Arve Beheim Karlsen, Benjamin Hermansen, de fleste av terrorofrene 22. juli 2011, og nå Johanne.

– At adopterte opplever rasisme har ikke vært et så veldig stort tema før Johanne-saken. Men jeg tenker at det er bra at det får oppmerksomhet nå, sa Johannes venninne Catarina Annabelle Fuhoung Redisch. Catarina holdt tale på markeringa mot rasisme sammen med Rim Ruachyahel Ghebremariam som var venn av Benjamin Hermansen som ble knivstukket og drept av nynazister i 2001.

Husk henne ikke for hennes onde bortgang, men hennes gode liv

Mange flotte beskrivelser av 17-åringen har kommet fram etter hennes død. Her er noen av dem:

  • Ei klok jente og en som venner følte seg privilegert over å kjenne. Hun hadde mange framtidsplaner, var glad i dyr og naturen og ikke en som satte seg selv først
  • Hun hadde en sterk rettferdighetssans og var ikke redd for å si fra
  • Husk henne ikke for hennes onde bortgang, men hennes gode liv
  • Du var så mye i det stille. Du var et stille vann med dyp, dyp bunn. Vi bærer din sorg over tapt framtid, sa moren.

Minnesteder

Løkkehagen

På treårsdagen for drapet og terrorangrepet, ble et japansk kirksbærtre planta til minne om Johanne i Løkkehagen i Sandvika. Det var Kinaforeningen i Norge, i samarbeid med Bærum kommune som inviterte til minnemarkering med avduking. Det var Ying Teng og ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) som stod for selve avdukinga. Ellers talte Guro Jansdotter Skåre-Jullum, leder av Kinaforeningen i Norge, professor Henrik Syse og Atta Mohammed fra Stiftelsen 10. august, samt stortingsrepresentant Kamzy Gunaratnam (Ap). Musikalske innslag ved Hanna Eirin Ekre Husum, Trine Uthaug, Simen Olaves Fiskum, Sølve Etnestad (sang) og Thomas Sævik (trompetsolo).

Ved treet står en plakett, laga av Tobbe Malm, der det er inngravert "Johanne sitt tre. 10.8.2019", 5 kinesiske tegn, samt en QR-kode. Ved plaketter står en jernrose som er laga av Johannes mor og tante.

Sandvika videregående skole

Fredag 17. desember 2021 ble minnesmerket for Johanne Zhangjia Ihle-Hansen og Margrethe Bøyum Kløven avduka på Sandvika videregående skole. Kløven ble drept under terrorangrepet da hun var på sommerleir med AUFUtøya i 2011.

Begge jentene skulle gått ved skolen, Margrethe hadde kommet inn på skolen, men rakk aldri å begynne, Johanne skulle starte i 2. klasse da hun ble drept. Skolen ønsker å hedre dem og samtidig markere sin rolle og sitt ansvar med tanke på forebygging av utenforskap og radikalisering.[1]

Minnesmerket er plassert rett utenfor skolens hovedinngang og består av tre opplyste hjerter i glass og stål, samt en hylle der en kan legge blomster og lys. Familiene til jentene har vært med på å utforme minnesmerket og tekstene til dem.

Det er laget to lysende hjerter med tekst til hver av jentene.

Ihle-Hansens tekst lyder:

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen
d. 10.8.2019 17 år

Johanne ble offer for terroristen som angrep Al-Noor moskeen
i Bærum 10.8.2019

Hennes styrke, klokskap,
ærlighet og empati
har motivert
og satt spor
hos mange.

VI SKAL ALDRI
GLEMME


Et tredje hjerte står i midten av navnehjertene til jentene og har et dikt av Johanne sin kontaktlærer Kristian Kaupang på:

det er bare
en sommer
mellom
da og nå

det er bare
ei natt
mellom
i dag og i går

distansen
er likevel
plutselig
ubegripelig
uendelig

stille lengde
innstilt
tid

jeg kan ikke
ingen kan
men jeg skulle
ønske
noen kunne
gitt deg
sekundene
du trengte
og at du fikk
hele
denne
sommeren
tilbake.

Under lyshjertene er der en metallhylle med påskriften:

UTDANNING ER DET MEKTIGSTE VÅPENET

DU KAN BRUKE TIL Å FORANDRE VERDEN.

Nelson Mandela

Referanser

  1. Minnesmerke avduket på Sandvika videregående.. NRK, Oslo og Viken, 17.12.2021. Besøkt 12.08.2022.

Kilder og litteratur

  • Blåsmo, Trude, Nils Johan Dahl, Karianne Steinsland og Elin Reffhaug Craig: Uvirkelig at en av våre er borte. Budstikka, 14.08.2019, s. 6-7. Digital versjonNettbiblioteket
  • Bratlien, Ragnhild: Adoptert fra Kina. Fortellinger til våre tapte mødre. Boka er dedikert til Johanne. Kreative krefter, 2022. ISBN 978-82-999361-1-8. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Craig, Elin Reffhaug: Helsesykepleier: - Ungdom skal oppleve at voksne har tid til dem. Budstikka, 14.08.2019, s. 8. Digital versjonNettbiblioteket
  • Tangen, Erik: Johannes mor to år etter drapet: - Kjenner på en stor sorg. Budstikka (Asker og Bærum), onsdag 11. august 2021, s. 6-7. Digital versjonNettbiblioteket