Kirkenes Idrettsforening

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kirkenes Idrettsforening (KIF) befinner seg i Kirkenes, i Sør-Varanger kommune, og er en idrettsforening som i over 100 år har drevet med sport innen turn, bryting, friidrett, ski, orientering, håndball, og fotball. De idrettsgrenene som drives i dag er fotball, orientering, håndball, og e-sport.

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Denne artikkelen er del av et studieprosjekt, med sluttdato 16. mai 2024. Se redigeringshistorikken for detaljer.
Kirkenes IFs logo[1]

Klubbens historie

Kirkenes Idrettsforening ble stiftet 8. februar 1908, av L.Hoel, J.Berger, H. Nafstad, Joh. Isaksen, H. Myrholt, Chr. Andersen, Andr. Bergerud, John Lehn, og O. J Melvold. Det første møtet angående stiftelsen av idrettsforeningen ble holdt på «Dampkjøkkenet», som etter hvert ble bedre kjent som «Skansen» i Storgata. Formålet med idrettsforeningen var på denne tiden å fremme sunn vintersport på stedet der arbeiderne stadig ble flere, ettersom at A/S Sydvaranger var inne i en flittig periode i malmbyen. Dette var også den første formålsparagrafen; «til fremme av sund sommer og vintersport paa stedet» Den første formannen i idrettsforeningen var Haakon Myrholdt, som satt i perioden: 8/2/1908 – 12/6/1909. KIF grodde i takt med Kirkenes, og er fortsatt en viktig del av byen.

Kirkenes IF i dag

I dag lyder formålsparagrafen slik; «foreningens formål er å drive idrett organisert i Norges Idrettsforbund, samt ved samarbeid og kameratskap å fremme idrett i sunne former». Kjerneverdiene respekt, fellesskap, og begeistring kommer tydelig fram på treningsoverdeler, flagg, og treneres klær, og er et viktig verdigrunnlag for klubben. I handlingsplanen fra styret står det at idrettsforeningen skal gi ungdommene en plass å være, samtidig som de utvikler seg sportslig og menneskelig. At de skal lære å ta vare på hverandre, og opptre innad i klubben med de grunnverdiene som KIF står for[2]

Kirkenes IF sitt fotballag spiller pr dags dato 16.05.2024, i 4. divisjon i avdeling Finnmark. Rekruttlaget spiller i 5.divisjon i avdeling Øst- Finnmark. Trenerne for A-laget er Anton Romanov, og Jørgen Nilsen Jerijærvi, og trener for rekruttlaget er Inge Johansen. A-laget ble seriemestere i 4.divisjon i 2023, og gikk dermed videre til kvalifisering til Norsk Tipping Ligaen (3. div menn). KIF tapte mot Ulf-Stind IL fra Tromsø og Innstranda IL fra Bodø, og ble dermed værende igjen i 4.divisjon.

I håndball har KIF et damelag i 4.divisjon, men også aldersbestemte tilbud fra alderen 6-16.

Orienteringsgruppa i KIF har eksistert siden 1970- tallet, og samarbeider med andre orienteringsgrupper i Sør- Varanger.

KIF er en sertifisert kvalitetsklubb på nivå 1, noe som blir ansett som en milepæl i klubben. Norsk Fotballforbunds beskrivelse av hva en kvalitetsklubb er, innebærer blant annet en plan om hvordan klubben rekrutterer nye årskull med spillere, og hvilke tilbud spillerne har. I tillegg skal denne planen være så grundig og beskrevet at det er enkelt å videreføre arbeidet. Det at KIF har blitt en kvalitetsklubb på nivå 1 er en god indikator på at grunnverdiene respekt, felleskap og begeistring er noe som sitter godt i idrettsforeningen.

Kirkenes stadion & KIF- huset

Kirkenes stadion er en utendørs kunstgressbane, som i 2010 fikk nytt kunstgress, og året etter nytt lysanlegg. Stadion ligger bare noen få meter fra Kirkenes Ungdomsskole, og Barentsbadet Kirkenes, og brukes flittig i friminuttene på skolen. I 2018 ble det også gjennomført en betydelig oppgradering i området rundt stadion, med blant annet friidrettsdekke, ballbinge, diverse treningsapparater, og sykkel/skateramper. [3]

Noen få meter fra fotballbanen finner man KIF- huset, som er malt i den samme tradisjonelle mørkeblå fargen som KIFs hjemmedrakter. Klubbhuset ble bygd i 1947, og har garderobe, kontor, lager, og en utleiedel i andre etasje. I og med at huset ble bygd i 1947, har KIF igangsatt prosjekt idrettens hus, der de ønsker å utvikle et nytt KIF- hus. Målet er et nytt moderne idrettsanlegg som skal kunne samle idrettskompetanse i Sør-Varanger, og ikke minst øke bolysten i kommunen. Det nye bygget skal bli et kompetansesentrum for idretten i kommunen, bidra til å utarbeide enda flere aktivitetstilbud til barn og unge, og ses på som et grensesprengende prosjekt i kommunen.

Arrangementer og tradisjoner

En av de eldste og mest bevarte tradisjonene i KIFs historie er 17. mai stafetten. Stafetten har blitt avholdt hvert år siden 1946, og er en lokal tradisjon i kommunen. Den har blant annet blitt dekket av NRK som en del av en direktesending fra 17. mai feiringen i fra Sør- Varanger. Klassene som deltar er viktige for å holde liv i stafetten, og man har klasser som for eksempel: Russ (rød/svart), bedrifter, representanter fra KIF, representanter fra seniorlagene i KIF, aldersbestemte lag/grupper, og til og med representanter fra Garnisonen i Sør- Varanger (GSV). Startskuddet går fra KIF-huset, og det er også her man kommer i mål etter den 6 etapper lange stafetten. 17. mai stafetten har i mange år vært en moro tradisjon for lokalsamfunnet.

Lokalderbyet mellom Bjørnevatn IL og KIF har også blitt en fotballtradisjon, da den spilles 16. mai hvert år, og trekker til seg gode tilskuertall.

I tillegg arrangerer KIF Øst- Finnmarks største fotballturnering, FeFo Cup, hvert år, for aldersbestemt fotball. Her deltar rundt 80 lag, og nærmere 1000 barn og unge mellom 6-19 år. I tillegg er det nærmest tradisjon at russiske lag fra Nikel og Murmansk deltar på turneringen som hvert år kan holdes, på grunn av dugnadsånden i idrettsforeningen.

TINE- fotballskole arrangeres hvert år, hvor spillere fra A- laget og rekruttlaget har fotballtreninger med barn fra 6-12 år. Fotballskolen skal bidra til trening, trivsel, læring, og ikke minst synes de minste det er kult å få være sammen med de voksne spillerne.  

KIF arrangerer også nyttårsturnering i håndball for spillere mellom 5-16 år, hvor lag fra Vardø, Vadsø og av og til lag fra Vest- Finnmark deltar.

Historisk fotballkamp

I 1989 spilte KIF en nokså historisk pre- season kamp mot det engelske topplaget West Ham United. West Ham spiller for tiden i den aller høyeste ligaen i England, Premier League, som også er anerkjent som den beste ligaen i verden. Derimot tok de turen til Kirkenes i 1989, og kampen på Sandnes gressbane ble den engelske klubbens nordligste fotballkamp noensinne, noe den enda er. Kampen endte 2-0 til det engelske storlaget, men KIFs keeper John Konstad ble invitert på prøvespill hos West Ham, etter at politimannen imponerte i mål for KIF. Derimot ble imponerte han ikke nok til å bli tilbydd kontrakt, men kampen er en av KIFs største historiske begivenheter. [4]


Fotnoter

  1. Stian Riise, 10.05.2024
  2. https://www.kirkenes-if.no/next/p/55156/verdiarbeid
  3. https://www.svk.no/kirkenes-aktivitetspark-kirkenes-stadion.593927.no.html
  4. https://www.whufc.com/node/457688