Kristiania fængselsselskab

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kristiania fængselsselskab var en veldedig forening som hadde til formål å hjelpe straffefanger med livsnødvendigheter etter løslatelse. Foreningen var stiftet 23. mars 1876


Deres mandat var "at tage sig af straffældte, der løslades fra Kristiania Distriktsfængsel, for at bevare dem mod Tilbagefald paa Forbryderbanen". Styret i foreningen bestod av bestyreren (bl.a. Ove Mossin) og presten ved distriktsfengslet i Kristiania, samt 5 andre prominente Kristiania-borgere.

Det fantes allerede en forening i Kristiania som tok hånd om straffefangene, "Foreningen til Forsorg og Beskyttelse for de fra Kristiania Strafarbeidsanstalter løsladte Forbrytere". Denne foreningen var fra 1850-tallet, og var en forlengelse av fattigvesenet, som gjorde en skjønnsmessig vurdering av hvem som fikk tilbud. Justisdepartementet tok i 1870-årene initiativ til at landets politimestere skulle opprette fengselsselskaper, for å adressere de sosiale problemene de fleste løslatte hadde, uansett bakgrunn, og dertil redusere tilbakefall. Flere av byene i Norge skaffet seg foreninger på dette tidspunktet.

Foreningen bidro med mat, klær, billetter til hjemreiser e.l., og annet den innsatte kunne trenge ved løslatelsestidspunkt, og tiden etter utenfor fengslet. Det var også aktiv hjelp til å bistå med emigrasjon til USA.

Disse foreningene var også forløperne til arbeidskontor.

Kilder og litteratur

Hauge, Ragnar. Fra fattigforsorg til kriminalomsorg. Utg. Universitetsforlaget. 1974. Digital versjonNettbiblioteket