Langvik løkke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Langvik løkkeBygdøy ved Kristiania oppsto da Anders Hansen ved festebrev 1. april 1793 fikk «bygslet og festet» av stiftamtmann Moltke en uoppdyrket tomt av Ladegårdsøens utmark på 19 mål. Den lå ved enden av Langviksbukten og hadde en årlig avgift på 9 riksdaler og 48 skilling. Bygselsbrevet sier at den unyttige jorda fordret meget arbeid før bygsleren kunne høste «frukt og avling». Anders hadde allerede brukt jorden uten å betale noen avgift og skulle fortsatt ha tre friår.

I januar 1814 «bygslet og festet» prins Christian Frederik til Anders Hansen Langvik, på hans, konens og barns levetid et stykke jord beliggende ved Langviksfjorden. Dette hadde Anders bygslet siden 1792. Dessuten fikk Anders en tredjepart av det jordstykket som Henrik Løchen i sin tid hadde bygslet. For dette skulle han betale seks riksbankdaler i sølv i året, til sammen 15 riksbankdaler og 48 skilling. Etter dette underskrev Anders Hansen samme erklæring om adkomst som Maren Løchen hadde skrevet.

Anders Hansen (44 år) drev gårdsbruk som «forpakter og jordbruker» og bodde der med kone og to barn, et barn til oppfostring og en leieboer på 81 år. Hans etterkommere eide stedet i flere generasjoner.

Med samtykke av sønnen Ole Andersen solgte Anders Hansen løkken til fisker Jan Olsen for 351 speciedaler i 1828. I 1840 bodde gårdbruker og fiskehandler Jan Olsen på plassen med kone og tre barn og atskillige losjerende, i alt 18 voksne og 12 barn.

Langvik skilte ut mange tomter i 1860-årene. I 1866 kjøpte grosserer Jacob Woxen av Jan Olsen «Store Seter» på 20 mål, som han kalte «Bråten». Han hadde rett til båthavn, badehus og vann. Woxen solgte eiendommen til Gerhard Mowinckel i 1886, som igjen solgte den til dampskipsekspeditør Ole Andreas Berg-Hansen.

Kammerherre Gjerdrum kjøpte «Sæteren» på fire mål i 1865, og solgte den i 1895 til C. Winsnes. «Solhaug» på to mål i 1867 ble eid av J. G. Schwencke. En annen «Bråten» på seks mål ble eid av vinhandler H. S. Dietrichson 1865 til 1907.

Jan Olsens enke solgte en parsell av Langvik til Christiania Bryggeri i 1869, som det solgte videre til Nils Henriksen. Hun skilte også ut en parsell til fisker Anton Poulsen. Resten av eiendommen solgte hun til Eilert Hesselberg i 1869. I årene 1912-15 kjøpte Sam Eyde opp alle disse eiendommene unntatt fisker Antons.

Kilde

  • Holden, Finn: Historien om Bygdøy, Oslo 2016.