Nedre bygningen (Haug i Nordlia)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bygningen, til venstre i bildet, er nesten ferdig. Det utvendige panelet er ennå ikke satt på.
Foto: Ca. 1905 (fra fotoarkivet på Haug)

Den nedre bygningen på garden Haug i Nordlia (Østre Toten kommune) ble oppført i åra 1904-1907. Bygningen har klare sveitserstiltrekk. Takket være noteringsboka til byggherren Ole Christian Haug er byggeprosessen godt dokumentert. Bygningen erstatta et gammalt bolighus på Haug, som ifølge notatboka "var faldfærdig".

Haug hadde en del skau, så tømmeret ble henta fra egen eiendom. Dette var det lange tradisjoner for. Derimot ga den teknologiske utviklinga muligheter for å effektivisere saginga av tømmer og trematerialer. I likhet med naboene på Solbjør brukte Haug dampsag til å sage opp tømmer og bordkledning. Som de fleste mellomstore og større gardbrukerne på denne tida nytta Haugsbonden også innleid, profesjonell arbeidskraft til å sette opp bygningen. Grunnmuren ble oppført av L. Fjeldstuen, mens «Haagen» (Haaken Guneriusen Haugstuen?) og Karl Johnsen Kjæsarud sto for tømring og utvendig panelering. Noen innleide snekkere sto for det innvendige snekkerarbeidet, og etterpå fikk en maler Hansen oppdraget å male huset på innsida. Det var da beboelig, og den 11. november 1905 skriver Haug at de "flytte ner i Bygningen".

Huset var allikevel ikke helt ferdig. Året etter, i 1906, ble det malt utvendig. Mens bygningen i dag (2010) er okerfarga, var okeren fra starten bare grunning: "Nedre Bygningen blev malet først med grunding Oker saa med Sinkhvit medgik cirka 30 l Olje 10 Kg. Oker 17 Kg. Sinkvit." Av større arbeid gjensto da bare legging av takstein, som ble gjort i 1907: 3100 teglstein ble frakta med båt fra Mengsholverket på Nes til Heggshusstranda, et par kilometer nedafor Haug. 14 lass med takstein ble kjørt med gamp opp de tunge bakkene fra fjorden, nesten 200 høgdemeter lågere enn Haug.

Kilder og litteratur