Per Bredesen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Per Bredesen og kona Ruth på besøk hos Rolv Wesenlund i København, der Wesenlund spilte i forestillingen Styrmann Karlsens flammer.
Foto: Svend Aage Madsen (ca. 1990).

Per Bredesen (født 22. desember 1930 i Horten, død 3. oktober 2022) var fotballspiller. Som ung spilte han for Fotballklubben Ørn i hjembyen Horten, men i 1952 fikk han proffkontrakt i Italia, der han ble i ni sesonger. Bredesen fikk også med seg 18 landskamper for Norge.

Liv og virke

Per Bredesen vokste opp i Horten i Vestfold, og mens han var i Norge, representerte han hele tida Fotballklubben Ørn. I 1952 gifta han seg med kontordama Ruth Dahl. Hun var datter av en annen fotballspiller, nemlig Gunnar Dahl.

Samme året som han gifta seg, reiste Bredesen til Roma for å spille for klubben Lazio. På dette laget var det også en annen nordmann, Ragnar Larsen. I Norsk biografisk leksikon skriver Matti Goksøyr at i Italia var det «en helt annen fotballhverdag enn den norske, med mer og hardere trening, flere kamper og en dramatisk større publikumsinteresse for fotball. Dette var også en tid da det var langt mer penger for spillerne i italiensk fotball enn i engelsk». Spillerne hadde gode lønninger og bonusordninger.

Etter tre år i Lazio ble Bredesen solgt til Udinese i serie B (andredivisjon). Per Bredesen skåra i sin debutsesong her 17 seriemål. Dette førte til at han ble oppdaga av storlaget Milan, og Bredesen ble etter overgangen hit den første nordmannen til å bli seriemester i italiensk serie A. I 1958 bidrog hortenseren til at Milan kom til finalen i Europacupen.

Han spilte også for klubbene Bari og Messina før han returnerte til Norge i 1960. Vel hjemme spilte han noen sesonger for gamleklubben Ørn. Han kom imidlertid ikke tilbake på landslaget, som han hadde skåra 7 mål for før han drog til Italia. Som proff fikk han ikke lov til å representere Norge; Norges Fotballforbund tillot bare amatører på det norske landslaget.

Som fotballspiller hadde Bredesen spesielt gode tekniske ferdigheter. Goksøyr skriver at «han var den typiske indreløper i 1950-årenes fotball, som både kunne drible og avslutte».

Bibliografi

Kilder og litteratur

Eksterne lenker