Taubane Byafossen - Eggebogen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over traséen.
Foto: Norgeskart/Steinkjerleksikonet (2017).
Karl Dahl, Egge kommunes mangeårige ordfører, i arbeid på taubanen hvor to vogner lastet med tremasseballer hadde kollidert i en av bukkene.
Foto: Martin Knoph/Egge historielag (ca. 1950).
En av de 50 bærebukkene på taubanen med et av beskyttelsesnettene hvor banene passerte vei/jernbane eller bebyggelse.
Foto: Martin Knoph/Steinkjerleksikonet (rundt 1950).

Taubane Byafossen - Eggebogen var en 5,5 kilometer lang taubane/svevebane som ble bygget i 1898/1899 i daværende Egge kommune (idag Steinkjer kommune) og var i drift i 70 år, fra 1899 til 1969. Taubanen fraktet tremasse fra tresliperiet til Helge-Rein-By BrugByafossen til utskipningshavnen i Eggebogen.

Opprinnelig industrijernbane

Det var opprinnelig planlagt og påbegynt en industrijernbane fra Byafossen til Eggebogen for transport av tremasseballer. Grunnarbeidene for traséen ble gjennomført de 2,63 kilometer fra Byafossen til Steinkjerholmen, på sør/sørøst siden av Byaelva over Rismyra. Store deler av traseen over Rismyra er fortsatt synlig, med fyllingen og flere stikkrenner er fortsatt intakte.

Det var flere hundre personer i arbeid, delvis med byggingen av fabrikken, og delvis med jernbane traséen i 1896/1897. Dette arbeidet ble imidlertid stoppet av ukjente grunner, sannsynligvis kan denne traséen ha kommet i konflikt med planleggingen av Nordlandsbanens trasé, eller det kan ha vært vanskelig å få etablert traséen gjennom byen.

Traséen er idag en turvei som på folkemunne blir kalt «Lina».

Taubanen

I årene 1898-1899 ble det derfor i stedet bygget en 5,5 kilometer lang taubane fra Byafossen til utskipningshavna i Eggebogen for transport av tremassen.

Taubanen hadde rundt 50 bærebukker bygget av grove, tjæreimpregnerte tømmerstokker i opptil 18 meters høyde, og det var kraftige beskyttelsesbruer der hvor den krysset veier og Nordlandsbanen. Banen gikk i en rett linje helt ned til Vinkelen i Bogen hvor den hadde en knekk på 80 grader bort til kaia og lagring for utskipning. I påvente av dette ble «Ballene» med tremasse lagret i «Baillbua» på kaia.

Banen ble drevet med kraft fra sliperiets driftsturbin. På banen gikk det 50 transportvogner, det var to stasjoner (Sliperiet og Ballbua) og tre strammepunkter (Kudalen, vest for By gård, Våttåbakken og Vinkelen). På endestasjonene ble vognene hengt av og ført manuelt gjennom stasjonen for på- og avlasting.

Nedleggelse

Taubanen var i drift til mai 1969, og transporten ble deretter foretatt med bil. Taubanen ble demontert i 1971.

Galleri

Taubanen

Industrijernbanen

Kilder


Koordinater: 64.0126° N 11.4641° Ø