Drettvann

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Drettvann (Drettvannet), 254 moh., er et av de større vannene i Losbyskogen i Lørenskog kommune, beliggende vest for Mønevann og Fløyta. En dam i sørøstre ende av vannet sørger for at vannspeilet ligger 6 meter høyere enn det ellers ville ha gjort. Fra dammen er det avløp over myrene Mellomslora og Askeslora til nordenden av Røyrivannet, men det er også avløp i nordøst til Fiskelausa. Fram til 1912 ble det fløtet tømmer på Drettvann, og tømmeret ble da ført i ei tømmerrenne over de nevnte myrene og ned til Røyrivannet.

Drettvann og Halsjøen var hoveddrikkevannskilde for Lørenskog og deler av Skedsmo fra 1950-åra, men er nå bare reservevann. Bruken av Drettvann som drikkevann kan virke paradoksal ettersom navnet kommer av ordet dritt og henspiller på gjørmete vann. Den sydøstre bredden av vannet kalles Femtiliter’n


0230 Lorenskog komm.png Drettvann er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.