Framtia

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
For den tidligere avisa med kallenavn “Framtia”, se Nordlands Framtid.

Framtia var forsamlingslokalet til Losje Lørenskogs Fremtid av IOGT, nåværende IOGT i Lørenskog. Framtia ble reist, hovedsakelig ved dugnad, på ei tomt på Skårerødegårdens grunn vest for Haneborglia, som Lørenskogs Fremtid fikk kjøpe i 1925. En liten vaktmesterbolig med to rom og kjøkken ble inkludert i bygget, men det var ikke innlagt vann. Innvielsesfesten fant sted 12. september 1926, og inntektskildene skulle være kinodrift og utleie av møtelokaler til andre foreninger.

De første ti åra gikk Framtia dårlig økonomisk, men fra midten av 1930-åra bedret det seg, og det ble etter hvert mulig å kvitte seg med gjelda. Særlig under krigen trakk kinoen mange besøkende, blant annet fordi Folkvang kinoHøybråten og Folkets Hus kino i Lørenskog ikke var i drift. Krigen bød likevel på problemer da tyskerne rekvirerte Framtia til soldatforlegning en periode i 1941.

Etter krigen ble det vist kino i Framtia tre kvelder i uka, teatergruppa Sheiken hadde øvelser og forestillinger der, og i tillegg ble lokalet brukt til møteaktivitet. Med fjernsynets inntog i 1960-åra gikk kinobesøket ned, og kinodriften ble vurdert nedlagt. Dette spørsmålet ble ikke avklart før Framtia brant ned 1. desember 1971. Brannen var påsatt. Da tilkobling til vann- og kloakknettet var umulig, ble det ikke noe av å gjenoppbygge lokalet. Kommunen overtok tomta, og Losje Lørenskogs Fremtid av IOGT fikk i 1979 nytt lokale i Globusgården.


0230 Lorenskog komm.png Framtia er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.