Kjeldearkiv:Kjente ”økenavn” på gater og steder i Lillestrøm i 1880-90-årene

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Det er usikkert hvem som er fortelleren i denne teksten. Historien er fra 1880-årene, og den er trykt i Lindbæck, Odd m. fl.: Byen på Måsan. Trekk fra Lillestrøms historie. Boka ble utgitt av Lillestrøm historielag og Lillestrømfondet i 2000. Historien er skrevet av og tilrettelagt for lokalhistoriewikien av Nils Steinar Våge 28. mai. 2011.


Denne artikkelen er en kilde og er derfor stengt for redigering. Eventuelle bemerkninger eller rettelser kan etterlates her.

«Det har skjedd merkbart store forandringer innen deler av Lillestrøm siden mine guttedager i slutten av 1880-årene. Selvfølgelig mest i sentrum, men også andre deler av stedet har skiftet utseende med en svært voksende bebyggelse.

Navn på gatene eller rettere sagt veiene var det ikke den gang. Vi brukte betegnelsene «oppover Volla», «oppover Måsan», «utover Nesa» osv. Enkelte punkter som møtested holdt vi oss til, og for å nevne noen av de steder jeg var mest kjent: Tærudhjørnet, Overgangen og Foseidhjørnet. Det siste var det store møtestedet, men også Overgangen ble mye brukt, når kameratene skulle samles, for hit førte tre veier, fra syd (Næsa), fra øst (Furuskogen) og fra vest (sentrum av Lillestrøm). Det var liv og rørelse på Overgangen, tog etter tog passerte forbi der både på Hoved- og Kongsvingerbanen, foruten at skiftelokomotivene var i virksomhet hele dagen. Et innslag ved dette treffstedet var den såkalte «Overgangsforeningen» og dens livfulle medlemmer.»