Spyttebakke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Spyttebakke var et husgeråd som var vanlig i hjem der en person tygget skrå eller snus. Bakken var enten i keramikk/porselen eller mest vanlig i emaljert jern.

Bakken var gjerne todelt, formet som en skål med lokk. Lokket hadde hull slik at en treffsikker spytter slapp å flytte seg fra stolen. Hensikten var å samle opp spytt, tobakkssaus og -rester på en måte som gjorde renhold noenlunde enkelt, samtidig som en slapp at det ble brune flekker på golvet rundt om godstolen.

Spyttebakker var også et vanlig inventar i forsamlingshus og andre lokaler hvor folk ferdes, f.eks i venterom på jernbanestasjoner. (Her var det oftest plassert et lite oppslag på veggen med anmodning om å benytte spyttebakken).


Kilder

Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen Spyttebakke fra Wikipedia


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Spyttebakke» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.