Nettbiblioteket

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Nettbiblioteket, fram til 2017 kalt Bokhylla, er Nasjonalbibliotekets digitaliserte boksamling av alle norske publikasjoner. I hovedsak er publikasjoner utgitt fram til og med år 2000 tilgjengelige for alle i Norge, mens nyere materiale og enkelte eldre verk av rettighetshensyn kun er tilgjengelig fra folkebibliotek eller i Nasjonalbibliotekets lokaler. Arbeidet med systematisk digitalisering av alle sine samlinger startet i 2006 og er et ledd i arbeidet med å bevare dem for fremtiden.[1] Det er et mål å gjøre så mye som mulig av kulturarven fritt tilgjengelig på nett.

Gjennom tjenesten gjør Nasjonalbiblioteket alle bøker utgitt i Norge til og med år 2000 digitalt tilgjengelig for alle med norsk IP-adresse. Bokhylla ble først lansert som et prøveprosjekt i 2009, men etter en avtale fra 28. august 2012 mellom Nasjonalbiblioteket og Kopinor ble tjenesten gjort permanent.[2] Digitaliseringen av bøkene pågår fortløpende.

Tejensten er gratis for brukerne, og bøker som ikke lenger er opphavsrettslig beskyttet kan også lastes ned som fil. Bøker som dekkes av avtalen (opphavsrettsbeskyttede bøker) kan leses gjennom en nettleser, men uten at det er lagt til rette for å kunne laste ned som fil på enkel måte. Bøkene publiseres som faksimiler (bildefiler) uten at tekstfiler med bøkene publiseres offentlig. Teksten i bøkene kan søkes i gjennom den interne søkemotoren på nasjonalbibliotekets nettsider. Kun bibliografisk informasjon er gjort søkbar for globale internettsøkemotorer.[3]

Forfattere, andre opphavsmenn og forlag blir betalt gjennom den kollektive avtalen som nå er inngått mellom Nasjonalbiblioteket og Kopinor til en sats på om lag 35 øre pr bokside pr år.[2]

Siden tilsvarende utenlandske bokskanningsprosjekter, som Google Books, ikke har rettigheter til å publisere annet enn uttdrag av opphavsrettsvernede bøker, er Nasjonalbiblioteket det første organisasjon som har rettigheter til å legge ut et helt språkområdes bokutgivelser på nett for allmennheten som faksimiler.

Referanser

  1. Europas første med alt på data. Aftenposten (29. mars 2006). Besøkt 13. mars 2017.
  2. 2,0 2,1 kopinor.no Avtale om digital formidling av bøker (bokhylla) 29.08.2012
  3. NRKbeta: Hva er galt med bokhylla.no? 16.11.2012

Eksterne lenker