Brannen i Eilert Sundts gate 31 i 1922

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Villaen i Eilert Sundts gate 31 fotografert vinteren 2013.

16. juni 1922 oppsto det en brann i en to og en halv etasjes byvilla med flere boenheter i Eilert Sundts gate 31 i Kristiania. Brannen krevde fire liv samme dag, og ett offer døde på sykehus en måneds tid senere, slik at det totale dødstallet ble fem. To av eierens sønner var blant dødsofrene.

Villaen

Villaen i Eilert Sundts gate 31 tilhørte i 1922 legen, offiseren og brukseieren Johan Andreas Matheson (1870-1964). Den ble oppført mellom 1896 og 1898, var i nyrensessanse, og arkitekt var tyske Rudolf Haeselich (1842-1896), en kjent og produktiv arkitekt under byggeboomen i Kristiania på slutten av 1800-tallet. Arkitekten døde altså samme år som villaen ble påbegynt.

Villaen hadde fem boenheter; i hele første etasje bodde eieren og hans famile, i andre etasje var det to boenheter og i loftsetasjen var det også to boenheter.

Villaen ble etter brannen restaurert og står fortsatt. Den er bevaringsverdig, og står på byantikvarens gule liste.

Brannen

Faksimile fra Aftenposten 17. juni 1922 om brannen.

Brannen startet i første etasje ved 16.30-tiden fredag 16. juni 1922 på et av gutterommene, og utviklet seg raskt. Brannvesenet kom med utrykning fra fem brannstasjoner (Hovedstasjonen, Solli, Hegdehaugen, St. Hanshaugen og Grønland), med til sammen rundt 30 brannmenn.

Ved brannvesenets ankomst befant noen personer seg hardt brannskadet ute på gata etter å ha tatt seg ut selv. Flere personer befant seg fortsatt inne i huset, noen av disse kom seg ut, mens andre brant inne.

Brannvesenet kjempet mot flammene i rundt 45 minutter, under ledelse av brannsjef Broek-Utnes. Man klarte å slukke brannen i de nederste etasjene først, men brukte noe lenger tid på taket og loftsetasjen. Her brant tre kvinner inne.

I sin utgave 17. juni 1922 hadde Aftenposten en fyldig omtale av brannen, og kunne blant annet rapportere:

Røgen veltede tyk og graa opover de sommergrønne havepartier og villaer omkring Uranienborg. Det var et trist, men samtidg paa sin maade vakkert syn, som mødte Aftenpostens tegner og medarbeider ved ankomsten til EIlert Sundts gade 31. Hele bygningen var omspændt af flammer og røg. Det knagede og bragede i træverket på taget, som var fuldstendig gjennembrudt af ilden. ... Brandskaden er meget betydelig og dreier sig sikkert om ca. 150.000 kroner. Loftet i bygningen blev helt ødelagt; de øvrige etager blev stygt ramponeret og for størstedelen ødelagt af ild, vand og røg. Praktisk talt intet indbo blev reddet ud af den brennende bygning.

.

Ofrene

Jacob og Leif Matheson var to av ofrene for brannen. De er gravlagt i familegrav på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Tre kvinner døde i loftsetasjen. Det var Anine Aasgaard, en kvinne i 60-årsalderen, prostinne Schjeledrup, 75 år, og hennes tjenestepike, Anna Tiller. Disse ble umiddelbart funnet døde av brannvesenet.

Jacob Matheson (født 1908) var sønn av eieren, han ble kraftig forbrent, og døde senere samme dag. Broren Leif Matheson (født 1903) ble også hardt skadet i brannen, men døde ikke før en måneds tid senere, 12. juli 1922, etter å ha ligget på Ullevål sykehus. Han ble altså det femte dødsofferet etter brannen i Eilert Sundts gate 31.

Matheson-familiens gravminne på Vestre gravlund preges av brannen ved at navnene til de to branndøde sønnene, Jacob og Leif, er uthevet (forstørret), og følgende tekst er påført: Fulgtes i ulykken.

Familien flyttet ikke inn igjen etter brannen. Villaen ble samme høst solgt for 150.000 kr. til en Joh. Skjeggestad, og familien bosatte seg i Vestre Aker. Adresseboken for Oslo i 1927 viser at de da bodde på adressen Sørkedalsveien 71.

.

Kilder og referanser

Faksimile fra Aftenposten 5. oktober 1922: Salg av eiendommen Eilert Sundts gate 31.

Koordinater: 59.922133° N 10.718772° Ø