Den Norske Sagbladfabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den norske Sagbladfabrikks brevhode.

Bedriften Den Norske Sagbladfabrikk ble startet 1946 i Fredrikstad av direktør E. Slotfeldt Ellingsen, men den flyttet få år senere til lokaler i Nedre mølle og den tilliggende spinneribygningen i Sagdalen. Her ble det produsert sirkelsagblader og motorsager av merkene Comet og Bamse, samt barkemaskinen Bra-Kar. Fabrikken hadde 10 ansatte. Etter en tung periode ble fabrikken i 1962 nedlagt, og konkurrenten Jobu Mekaniske Verksted i Drøbak overtok det meste av produksjonsutstyret.

Bedriften hadde stor kompetanse på produksjon og oppsett av sirkelsagblader – fabrikken var på den tiden den eneste i landet. Rett etter krigen var det stor mangel på mange varer, og sagblader var intet unntak. En av de ansatte var spesialist på å file opp sagblad – dette måtte gjøres nøyaktig og kunne ikke foretas av hvem som helst. Sagblader med helt opp mot 2 meters diameter ble slipt opp i Sagbladfabrikken.

Litteratur

  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2004: Sagelva med landskapet omkring gjennom fem hundre år. Hefte utgitt av Sagelvas Venner.
  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2006: Strømmen I. Historien om stedet og folket i hundre år fra rundt 1850. Utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner.
  • Bunæs, Steinar 2007: Gisledal mølle. Et hundreårsminne for Strømmen. Utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner.