Forsidesamtale:Bodø kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Om forsida Bodø

Denne teksten står:

Bodø (pitesamisk Buvda, lulesamisk Båddådjo[1]) er en kommune og en by i Salten i Nordland. Den grenser mot Sørfold, Fauske, Saltdal, Beiarn og Gildeskål. Byen er fylkesadministrasjonssenter og Nord-Norges nest største by. Det har lenge vært bosetning i området, og navnet Bodø er nevnt på 1500-tallet. Byen er av nyere dato, den ble grunnlagt i 1816 som handelsby for nordnorske fiskere. Man hadde tre alternativer til en ny by: Brønnøy, Vågan og Hundholmen, som var datidens navn på stedet hvor Bodø ligger. Valget ble fattet i 1813 av danske myndigheter, og denne beslutningen ble altså satt ut i livet under unionen med Sverige.

Veksten gikk tregt i den nye byen, og i 1824 var det fortsatt bare 210 innbyggere. Vendepunktet kom med vintersilda, som fra 1865 kom til kysten utenfor Bodø hvert år. Innen dette tok slutt i 1880-årene hadde mange etablert seg i Bodø, og byen klarte å fortsette å vokse. I 1900 var det hele 6000 innbyggere, og Bodø var dermed landsdelens tredje største by.


Og da det synes umulig å redigere den vil jeg gjøre oppmerksom på at jeg ønsker å redigere denne frasen: "Man hadde tre alternativer til en ny by: Brønnøy, Vågan og Hundholmen, som var datidens navn på stedet hvor Bodø ligger." TIL: Man hadde tre alternativer for en ny by: Brønnøy, Vågan og Hundholmen - der sistnevnte var navnet på stedet som ble til Bodø.--Gunnar E. Kristiansen 8. jul 2009 kl. 19:49 (CEST)

Godt forslag. Den forbedrede teksten er nå satt inn. -- Olve Utne 8. jul 2009 kl. 21:33 (CEST)
Men ikke godt nok forstår seg: - I Trøndelag bruker vi et uttrykk som virker dekkende for tillegget av begrepet by etter Bodø: Smør på flæsk!;)-hilser --Gunnar E. Kristiansen 8. jul 2009 kl. 23:48 (CEST)
Setningen gir bedre mening om det presiserer at stedet ble til Bodø by. Bodø(e) er i den aktuelle perioden den danske skrivemåten for Bodin (lokal uttale Bode), og dette stedet var forlengst blitt til. Vil ellers igjen oppfordre til en mer konstruktiv tone. -- Olve Utne 9. jul 2009 kl. 00:31 (CEST)
Huff å huff. Trodde jeg var konstruktiv jeg - som du sikkert veit; å spise smør på flesk er av enkelte ansett å ikke være særlig sunt. Men også jeg liker det! - Du har nok ikke sett min ;). Skal jeg i tillegg forklare hva smøret henspeilte på så var det at det i perioden foran avsluttes med (...) til en ny by: (...). Smørblid hilsen fra --Gunnar E. Kristiansen 9. jul 2009 kl. 10:05 (CEST)
Har dere sett den nye boka om Bodøs historie skrevet av Alan Hutchinsom m.fl. utgitt i år? Det er første bind i et nytt verk og tittelen på bindet er "Lenge før byen : Bodøs historie fram til 1816". Forøvrig begynner tonen her å spisse seg såpass at jeg anmoder sterkt om en oppfriskning i wikikette: http://www.lokalhistoriewiki.no/index.php/lokalhistoriewiki.no:Wikikette --Siri Iversen 9. jul 2009 kl. 14:23 (CEST)