Jo Vedlo Hodne

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Jo Vedlo Hodne, også kalt Jo på Vedlo eller Jo på Vedlene, født ca. 1694, var fra 1720 gårdbruker på Hodne i Myking. Før han ble bonde der, var han soldat i Den store nordiske krig. Han deltok i forsvaret av Fredriksten festning i desember 1718. I ettertid har mange ment at det var Jo som skjøt og drepte Karl XII, og i 1926 reiste Myking ungdomslag en bauta på Hodne med innskriften «banemann åt Karl XII».

Hvem som egentlig avfyrte kula som drepte Karl XII, har vært mye omdiskutert. At det virkelig var Jo Vedlo Hodne, er lite sannsynlig. Statsarkivar Yngve Nedrebø har undersøkt kildene grundig. Han konkluderer med at Jo sannsynligvis var på Fredriksten på det aktuelle tidspunktet og at Jo antakelig var med på å skyte mot de svenske løpegravene. Men holdet var langt, våpnene var vanskelige å sikte med, det var stummende mørkt og kongen gikk kledd i soldatuniform for ikke å skille seg ut. I tillegg gikk det fire dager før nordmennene fikk greie på at kongen var død. Det er derfor ikke umulig at Jo drepte kongen, men det er lite sannsynlig, og under alle omstendigheter var det umulig for ham å vite at nettopp han var kongens banemann.

Trolig ble Jo senere i livet plaget av tanken på at det kunne være han som drepte kongen. Dette har han fortalt til folk, og slik har tradisjonen om Jo Vedlo Hodne, kongens banemann, blitt til.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Nedrebø, Yngve: «Banemann åt Karl XII», Bergensposten nr. 2/2007, s. 17-24.