Kjerringholmen (Hvaler)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjerringholmen i 1967.
Foto: Widerøe/Østfold fylkes billedarkiv

KjerringholmenHvaler ligger i Løperen, forlengelsen av elven Glomma, mellom Asmaløy i vest og Kirkøy i øst. Kjerringholmen er ca 1 km² stor og har Varden på 40 moh som høyeste punkt. Rundt Kjerringholmen er det en rekke mindre holmer og skjær. I sørvest går Filletassundet mellom Kjerringholmen og Filletassen. Filletassen er en del av Ytre Hvaler nasjonalpark. Terrenget er kupert med mye fjell og har svaberg med buskvekster i sør og er skogkledt med hovedsaklig furu og bjørk i nord.

Navnet

Navnet Kjerringholmen kommer fra...?

Tidlig bosetting

Det er to bruksnummer på Kjerringholmen: 23/11/0 og 23/17/0. På Kjerringholmen har det siden 1634 eller før bodd husmenn eller strandsittere. [1]

Steinhugging

I likhet med flere andre områder på Hvaler har det vært utstrakt steinbruddsaktivitet på Kjerringholmen. Det ble oppført en arbeidsbrakke og en stall på sletta på den søndre delen av holmen. Kystmuseet på Spjerøy har en fin utstilling om steinbruddaktivitetene på Hvaler.

Teltleir / camping

Etter 2. verdenskrig tillot grunneieren telting på sletta i sørenden av øya i sommerhalvåret for familier fra Fredrikstadområdet...

Teltingen ble starten på planketelt og senere til hyttebygging, spesielt på den søndre delen av holmen.

Hyttebygging

Teltingen førte etterhvert til at det ble satt opp enkle hytter av seilduk og plank. Nær Filletassundet ble også et gamelt styrhus fra en fiskebåt tatt på land og ble brukt som værskydd.

Kjerringholmen Velforening

Det er opprettet en velforening for hytteeierne på Kjerringholmen. Velforeningens formål er å fremme medlemmenes felles interesse i området. Velforeningen er tilknyttet Hvaler hytteforening.

Kilder

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!

Koordinater: 59.06327° N 10.98606° Ø