Viking Gummivarefabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Viking Gummivarefabrikk, bedrift som i 1906 begynte produksjonen av kalosjer i Heggedal i Asker, på fabrikkområdet hvor Christiania Tændstikfabrik tidligere hadde ligget, senere Sylvans Trevarefabrikk. Initiativtakeren var den unge sunnmøringen Peter M. Røwde (1876–1955) som i flere år hadde solgt svenske kalosjer på det norske markedet. A/S Viking Gummivarefabrikk i Heggedal ble startet med hjelp av kapital fra det svenske Gislaved-konsernet – ikke uten problemer pga. frykten for svensk dominans og norske myndigheters krav om konsesjon. Dette var like etter unionsoppløsningen i 1905. Snart kom produksjonen opp i nærmere 200 000 par kalosjer i året. I tillegg ble det produsert slanger og dekk til sykler. Til tider var nærmere 50 ansatt ved bedriften. En av arbeiderne har fortalt at «det lyste blått under hæljerna når vi gikk over gulvet». Vegger og gulv var nemlig innsatt med fosfor etter fyrstikkproduksjonen som hadde foregått i de samme lokalene tidligere. Man kan saktens undre seg over at fabrikken fikk såpass lang levetid i Heggedal, all den stund bensin ble brukt for å forme gummivarene. 14. november 1913 brant fabrikken ned til grunnen. Fabrikken ble ikke bygd opp igjen i Heggedal. Utbruddet av den første verdenskrig gjorde det umulig å importere kautsjuk, som var råstoffet i produksjonen. Bedriften flyttet senere til Askim, hvor den ble reetablert i 1920 som Askim Gummivarefabrik.

Fra 1931 startet fabrikken produksjon av bildekk (særlig vinterdekk) under merkenavnet Viking og diverse tekniske industriprodukter. Viking overtok gummivarefabrikker i Mjøndalen 1932 (tekniske produkter) og Stavanger 1938 (regntøy, gummierte og plastbelagte stoffer m.m.) og ble en av Norges største industribedrifter og blant Europas ledende gummivarefabrikker. Etter reorganisering fikk selskapet 1971 navnet Viking–Askim med produksjon en rekke steder i Norge. Konsernet hadde på det meste over 3000 ansatte i Norge, og det var også største eier i en gummistøvelfabrikk i Malaysia, i drift fra 1973. Bildekkproduksjonen dekket en betydelig del av Norges markedet, og ca. 2/3 av produksjonen ble eksportert. Midt i 1980-årene ble Borregaard største eier, og Viking-konsernet ble etter hvert oppløst. Dekkproduksjonen ble 1984 utskilt i selskapet Viking Dekk og overtatt av svenske Gislaved som var kontrollert av selskapet Nivis Tyre. Tyske Continental AG overtok 1990–91 Nivis Tyre og dekkmerket Viking, og produksjonen i Askim ble nedlagt 1991.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Viking Gummivarefabrikk er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.