Mjøndalen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kinaresturant i Mjøndalen sentrum.

Mjøndalen er et tettsted i Drammen kommune. Fra 1912 til kommunesammenslåingen 1. januar 2020 var stedet administrasjonssentrum i Nedre Eiker kommune. Før 1912 ble kommunestyremøtene holdt på Stenseth gård i Krokstadelva. Rådhuset i Mjøndalen er fra 1956.

Navnet Mjøndalen kommer av norrønt Mylnudalr. Mylna betyr mølle. Mjøndalen er tradisjonelt et industristed hvor treforedling, tekstil, verksted, møbel-og trevareindustri har vært viktige næringer. Tidlig på 1800-tallet var det bare et titalls hus i Mjøndalen. Her bodde det småbrukere, møllearbeidere, ansatte ved sagbrukene og elvearbeidere.

I 1868 kom jernbanen gjennom Nedre Eiker, og det ble etablert jernbanestasjon i Mjøndalen. Det åpnet seg da mange nye muligheter, og det ble etablert storindustri innen papir og cellulose. Blant de største var Mjøndalen Cellulose (etablert i 1894) og Papyrus papirfabrikk (etablert i 1906). På 1970-tallet ble disse store bedriftene nedlagt på grunn av vanskelige konkurranseforhold.

Dikteren Herman Wildenvey (født 1885), vokste opp på Portåsen i Mjøndalen. I parken i Mjøndalen ble det reist en statue av dikteren. Statuen er laget av Ørnulf Bast.

Fra 1920-tallet og fram til 1990-tallet var Mjøndalen Idrettsforening (MIF) et av landets ledende fotballklubber. På 1930-tallet ble klubben cupmestere hele tre ganger.

I Mjøndalen:

Knudsensmia i Mjøndalen i 2005.
Foto: Anne Gallefos Wollertsen/Eiker Arkiv


Eiker Leksikons logo.jpeg Mjøndalen inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!