Mjøndalen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kinaresturant i Mjøndalen sentrum.

Mjøndalen' er administrasjonssentrum med 8000 innbyggere i Nedre Eiker kommune. Mjøndalen har vært kommunens administrasjonssted siden 1912. Før dette ble kommunestyremøtene holdt på Stenseth gård i Krokstadelva. Dagens rådhus er fra 1956.

Navnet Mjøndalen kommer av norrønt Mylnudalr. Mylna betyr mølle. Mjøndalen er tradisjonelt et industristed hvor treforedling, tekstil, verksted, møbel-og trevareindustri har vært viktige næringer. Tidlig på 1800 tallet var det bare et titalls hus i Mjøndalen. Her bodde det småbrukere, møllearbeidere, ansatte ved sagbrukene og elvearbeidere.

I 1868 kom jernbanen gjennom Nedre Eiker, og det ble etablert jernbanestasjon i Mjøndalen. Det åpnet seg da mange nye muligheter, og det ble etablert storindustri innen papir og cellulose. Blant de største var Mjøndalen Cellulose (etablert i 1894) og Papyrus papirfabrikk (etablert i 1906). På 1970 tallet ble disse store bedriftene nedlagt på grunn av vanskelige konkurranseforhold.

Dikteren Herman Wildenvey (født 1885), vokste opp på Portåsen i Mjøndalen. I parken i Mjøndalen ble det reist en statue av dikteren. Statuen er laget av Ørnulf Bast.

Fra 1920 tallet og fram til 1990 tallet var Mjøndalen Idrettsforening (MIF) et av landets ledende fotballklubber. På 1930 tallet ble klubben cupmestere hele tre ganger.

I Mjøndalen:

Knudsensmia i Mjøndalen i 2005.
Foto: Anne Gallefos Wollertsen/Eiker Arkiv


Eiker Leksikons logo.jpeg Mjøndalen inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!